Is de zoete aardappel gezonder dan de gewone aardappel van bij ons?
Goed voor je lichaam zorgen, wie wil dat nu niet? Regelmatig bewegen, goed slapen en… gezond eten natuurlijk! Maar wat is gezond eten nu precies? Er bestaan zoveel theorieën dat we op de duur niet meer weten wat we moeten geloven. Elke maand doet onze voedingsexpert een nieuw voedingsvraagstuk uit de doeken. Deze keer legt ze ons haarfijn uit wat het verschil precies is tussen gewone en zoete aardappelen.
De zoete aardappel: hoezo, niet van bij ons?
De zoete aardappel is, anders dan z’n naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, zoals wij ‘m kennen. Oorspronkelijk komt de zoete aardappel uit Centraal- en Zuid-Amerika. Vandaag wordt hij geteeld in heel Amerika, Afrika en Zuid-Europa. In 2016 startte het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt een verkennende proef om na te gaan of zoete aardappelen ook in onze regio geteeld konden worden. De resultaten van het eerste jaar waren veelbelovend en sindsdien werd het teeltproces verder geoptimaliseerd. In 2018 telde men al meer dan 25 Belgische telers, goed voor ruim 40 hectare. Voorlopig blijft de Belgische productie kleinschalig, maar men verwacht dat de teelt verder uitbreidt.
Bevat zoete aardappel meer of minder koolhydraten?
Of je nu voor een gewone of zoete aardappel kiest, beiden leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten. De knollen bevatten vooral koolhydraten onder de vorm van zetmeel. Maar net zoals bij fruit en groenten zijn er ook natuurlijke suikers aanwezig. De zoete aardappel bevat iets meer van deze natuurlijke suikers. Vandaar dus ook de zoetere smaak.
Verder zijn beide knollen goede bronnen van voedingsvezels. Hoewel de zoete aardappel iets meer vezels bevat, zit je ook met de gewone aardappel helemaal goed, zeker wanneer je ze in de schil bereidt!
Tip
Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag aardappelen recht van bij de boer? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten in jouw buurt.
De een biedt vitamine A, de ander vitamine C
Terwijl de aardappel een goede bron is van vitamine C, is de zoete aardappel rijk aan bèta-caroteen. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgevormd tot vitamine A. Vandaar ook de typisch oranje kleur van het vruchtvlees. Een portie van 200 gram zoete aardappel levert je al bijna de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A en een portie aardappelen levert ongeveer 30 % van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C.
Wist je trouwens dat de bereidingswijze van aardappelen een invloed heeft op de hoeveelheid vitamine C in je maaltijd? Zo bevat een gekookte aardappel minder vitamine C dan een gestoomde. Vitamine C is een wateroplosbaar vitamine dat verloren kan gaan via het kookvocht. Doe de aardappelen pas in het water als het kookt of stoom de aardappelen gaar om zoveel mogelijk vitamine C te behouden.
Wat kies ik best: de gewone of zoete aardappel?
Zowel de zoete als gewone aardappel hebben hun kwaliteiten. Beide knollen kunnen dus prima in een gezonde voeding, maar varieer.
Wil je de voedselkilometers van je gerecht beperken, kies dan voor de gewone of zoete aardappel van bij ons. Deze leggen een relatief korte weg af van het veld naar je bord. Weinig transport, dus weinig CO2-uitstoot.