Aardappelen liggen op oude houten tafel. Er zijn al enkele geschild en eentje half waarbij het aardappelmesje er bij ligt.

5 grote misvattingen over ‘geen aardappelen eten’

Voedingsinformatie

Aardappelen: to eat or not eat? That’s not the question! In een gezonde voeding draait het niet om ‘verboden’ of ‘toegelaten’ voedingsmiddelen maar om evenwichtige én gevarieerde voedingskeuzes. Aardappelen liggen af en toe onder vuur. En dat is onterecht. Aardappelen verdienen een plaats op een gezond bord. We nemen enkele veelvoorkomende misvattingen over aardappelen onder de loep.

“Geen aardappelen eten bij vlees of groenten”

Aardappelen, vlees en groenten eten is een gewoonte die in onze eetcultuur zit ingebakken. En daar is niets mis mee. Ook niet met het feit dat er eiwitten (hier vooral in vlees maar ook in vis, eieren of peulvruchten) en koolhydraten (hier vooral in aardappelen) in een maaltijd worden gecombineerd. Ons lichaam gebruikt voor de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten verschillende enzymen. Die enzymen werken perfect naast elkaar, zonder dat ze elkaars werking hinderen en de spijsvertering verstoren. Bovendien bestaan de meeste voedingsmiddelen op zichzelf al uit verschillende voedingsstoffen die je sowieso niet kan scheiden.

Kortom: er is geen fysiologische reden om aardappelen niet met vlees (of vis, ei of peulvruchten) te combineren. Als je last hebt van spijsverteringsproblemen moet je de oorzaak elders zoeken. Verschillende factoren zoals stress, een ongezonde of eenzijdige voeding, ziekte of te veel medicijnen kunnen je spijsvertering beïnvloeden. Overleg dan met je arts of diëtist.

“Ik eet geen aardappelen want die maken dik”

Net zoals er geen enkel voedingsmiddel gezond of ongezond is, maakt ook geen enkel voedingsmiddel op zich dik of dun. Dus ook de aardappel niet. Een normale portie gekookte aardappelen - dat is ongeveer 200 gram of 4 middelgrote aardappelen ter grootte van een kippenei - brengt slechts 140 kilocalorieën (kcal) aan. Met 200 gram gekookte rijst of deegwaren zit je snel aan 260 kilocalorieën.

Aardappelen kunnen bovendien prima op een gezonde manier worden klaargemaakt: van klassiek gekookt of snel in de microgolfoven, gestoomd tot makkelijk gewokt en krokant in de oven. Combineer met véél groenten en ga voor een gezonde bordindeling:

  • Een kwart van je bord gevuld met aardappelen? Check!
  • Een kwart gevuld met vlees, vis, ei of peulvruchten? Check!
  • Vul de rest van je bord met groenten!

Meer lezen: Waarom aardappelen geen dikmakers zijn

Lamskroon met pastinaakpuree en pompoen in de oven

“Geen aardappelen eten bij een glutenvrij dieet”

Wie lijdt aan coeliakie of een glutenintolerantie, kan nog steeds aardappelen eten. In aardappelen zitten geen gluten. Pas wel op met bereide aardappelen waarin paneermeel verwerkt is, zoals aardappelgratin of kroketten.

“Ik eet geen aardappelen want die zijn slecht voor de bloedsuikerspiegel”

Ondanks dat aardappelen een relatief hoge glycemische index (GI) hebben, kan je met aardappelen prima een gezonde maaltijd samenstellen zonder een negatieve impact op je bloedsuikerspiegel. Aardappelen eet je immers meestal in combinatie met andere voedingsmiddelen zoals groenten, een stukje vlees, vis, een eitje of peulvruchten. Onder invloed van de bijkomende vezels en eiwitten die groenten en vlees of vleesvervangers aanbrengen, daalt de glycemische index van de maaltijd en neemt ook de bloedsuikerspiegel minder snel toe.

Meer lezen: Wat je moet weten over aardappelen en koolhydraten

“Geen aardappelen eten als je suiker wil beperken of vermijden”

Suikers zijn enkelvoudige koolhydraten. Ze zijn van nature aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen (bv. in melk en fruit) of worden aan de voeding toegevoegd (bv. tafelsuiker). Aardappelen bevatten weinig of geen enkelvoudige koolhydraten of suikers maar zijn een bron van complexe koolhydraten (zetmeel), gecombineerd met vezels en bepaalde vitaminen en mineralen.

Wil je minder suiker eten, dan vermijd je best zoveel mogelijk voedingsmiddelen met toegevoegde suikers. Zij brengen vaak ook weinig nuttige voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen aan. Raadpleeg de ingrediëntenlijst op het etiket om toegevoegde suikers op te sporen.

Wie omwille van medische redenen (bijvoorbeeld bij diabetes) extra aandacht moet hebben voor de inname van suikers en/of koolhydraten in de voeding, raadpleegt best een arts en/of diëtist.

Meer lezen over koolhydraten en suikers
Meer info over minder suiker op je bord

Tip: aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van automaten, hoevewinkels tot buurderijen: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Wat is jouw favoriete aardappelbereiding? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een leuke foto of video met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

In samenwerking met NICE

Het kenniscentrum voedingsinformatie NICE biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie op maat van voedings- en gezondheidsprofessionals en geeft duiding bij actuele trends en inzichten rond voeding en gezondheid.