22 maart is Wereldwaterdag: 4 weetjes over water én bier van hier!
Zonder water geen leven. En zonder water ook geen bier! Aan Wereldwaterdag besteden we dus elk jaar graag de nodige aandacht. Vind hier (water)weetjes om mee uit te pakken en ontdek een extra reden waarom je fier op ons bier mag zijn.
1. Wereldwa-dag?
- Wat? Wereldwaterdag. Deze bijzondere dag vindt elk jaar plaats op 22 maart.
- Waarom? Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die geen toegang hebben tot veilig drinkwater, terwijl wij hier het kraantje maar hoeven open te draaien.
- Oproep? Spring zuinig om met water, het is ons kostbaarste goed. Ook de Belgische brouwers doen mee.
2. Bier van gerecycleerd water, echt?
Wist je dat water naast mout, hop en gist één van de hoofdingrediënten van bier is? Maar het is veel meer dan dat. Water wordt ook gebruikt voor het reinigen van installaties, spoelen, koelen, stoomproductie, enz.
Om die reden tekenden in september 2018 negen brouwerijen een Green Deal met de Vlaamse Overheid om samen te werken aan de verduurzaming van de waterconsumptie in de brouwerijsector. Hun doel? Tegen 2022 het verbruik van grondwater bij het brouwproces grondig verminderen. Hoe de brouwers dat doen hangt af van brouwerij tot brouwerij. Iedere brouwerij heeft haar eigenheid en haar individuele (resterende) reductiemogelijkheden. Daarom volgt elke brouwerij op basis van een persoonlijke waterbalans een individueel traject.
Intussen groeide het aantal deelnemende brouwerijen tot 16*! VMM, de Vlaamse Milieumaatschappij, maakte op basis van de productiecijfers van 2019 een tussentijdse balans op. Wat blijkt? De deelnemende brouwerijen lieten hun waterverbruik samen met 289 miljoen liter dalen. Da’s evenveel als 115 olympische zwembaden! Lees hier welke maatregelen de deelnemende brouwers namen.
3. Bier gezonder dan water? In de middeleeuwen toch…
Je zal ons vandaag niet horen beweren dat bier even gezond is als water. Toch horen we geregeld het verhaal dat onze voorouders uit de middeleeuwen bier consumeerden omdat het gezonder was dan hun drinkwater. Dat blijkt echter een mythe te zijn. Het is wel zo dat in de middeleeuwen bijna ieder gezin zelf bier brouwde. Zo zijn de middeleeuwen de bakermat van onze biercultuur.
4. Water is bepalend voor de smaak van bier, hoezo?
Ons leidingwater verschilt sterk van streek tot streek. De samenstelling van het water bepaalt de smaak van het lokaal gebrouwen bier. Daarom kan je brouwerijen moeilijk verhuizen.
Weetje: in oktober 2006 werd beslist om Hoegaarden voortaan in het Luikse Jupille te laten brouwen. Het bier ging echter nooit hetzelfde smaken als het bier dat in Hoegaarden geproduceerd werd. Daarom besloot men al in september 2007 om naar Hoegaarden terug te keren. Of alleen de smaak van het water aan de oorzaak ligt van die beslissing kunnen we niet met zekerheid zeggen. Feit is: nergens is het beter brouwen voor Hoegaarden dan in Hoegaarden zelf!
Ben jij ook fier op ons bier?
Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons of #fieroponsbier. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid.
*Deelnemende brouwerijen Green Deal: AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker, Huyghe, Palm, Omer Vander Ghinste, Rodenbach, Vanhonsebrouck, Van Steenberge, Vlakwa, Verhaeghe en Westmalle.