Ei

Gekookt, gebakken, geroerd of gepocheerd: een ei is lekker en voedzaam. Het brengt veel essentiële voedingsstoffen aan voor weinig calorieën. Een ei past prima in een gezonde voeding.

Bereiding

Een ei is veelzijdig. Je hoeft geen volleerde keukenpiet te zijn om er iets lekkers van te bakken. Een hartige omelet, een spiegelei, een frittata of als basisingrediënt voor pannenkoeken, gebak, sausen, soufflés… Met een ei kan je volop variëren en creatief zijn. Wil je het gezond houden, gebruik dan niet te veel bereidingsvet en zout - allerhande kruiden zijn wel perfecte smaakmakers - en serveer altijd met veel groenten en bij voorkeur met gekookte aardappelen of volkoren graanproducten.

Voedingsinformatie

Een ei past prima in een gezonde voeding. Ideaal ter afwisseling van een portie vlees of vis. Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen. Een ei brengt niet minder dan 9 essentiële voedingsstoffen (eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12) aan voor amper 90 kcal. Dat is nog geen 5% van de totaal aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag (gemiddeld zo’n 2000 kcal).

Bewaring

Eieren bewaar je best koel en droog, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast en met de punt naar beneden (zo blijft de dooier mooi centraal). Bewaar ze uit de buurt van sterk geurende producten zoals vis, prei of azijn. Eieren hebben een poreuze schaal waardoor ze gemakkelijk vreemde geuren kunnen opnemen. 
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Ook hardgekookte eieren moet je koel bewaren en binnen de week consumeren. 

Indien je de eieren uit hun verpakking hebt gehaald of de houdbaarheidsdatum uit het oog verloren bent, kan je de versheid nagaan met de drijftest. Een vers ei in een kom met zout water blijft plat op de bodem liggen. Hoe ouder het ei, hoe groter de luchtkamer en hoe meer de stompe kant naar boven komt. Een oud ei drijft. Je kan ook de breekproef doen: bij een vers ei zie je een ronde stevige dooier en doorzichtig wit van ei dat weinig uitloopt. Schud je een vers ei zachtjes heen en weer bij je oor, dan hoor je vrijwel niets. Doe je hetzelfde met een ouder ei, dan hoor de inhoud bewegen.