Pastinaak klaarmaken? Zo begin je eraan
Deze witgele wortel is een echte wintergroente. Z’n smaak is wat zoeter dan de gewone wortel en hij is ook iets zachter van structuur. Van soep en puree over stoofpotjes tot knapperige chips: met deze tips en recepten met pastinaak zet je ongetwijfeld iets verrassends op tafel!
Pastinaak klaarmaken: zo begin je eraan
Wil je pastinaak klaarmaken? Hou dan deze tips in het achterhoofd:
- Kies in de winkel bij voorkeur voor pastinaak die er stevig uitziet. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar kan je nog perfect gebruiken voor soep of puree.
- Pastinaak kan je schillen zoals een gewone wortel, maar eigenlijk hoeft dit zelfs niet. Spoel hem voor gebruik goed af onder de kraan en snijd de uiteinden af.
- Pastinaak bewaren doe je best op een koele plek. Zo blijft hij langer goed.
Met pastinaaksoep de winter in
Een lekkere pastinaaksoep maken is echt niet moeilijk. Maak ze extra feestelijk met een speciale garnituur zoals in deze pastinaaksoep met Belgische kaas en croutons. Liefhebbers van wat pit kunnen ook kiezen voor een soep van pastinaak en gember. Of combineer pastinaak met andere wintergroenten in deze soep van vergeten groenten.
Smeuïge pastinaakpuree
De milde smaak van pastinaak past heel goed bij zowel vis als vlees. Je tafelgenoten zullen aangenaam verrast zijn wanneer ze deze lichtzoete puree proeven. Je kan kiezen voor een pure pastinaakpuree, maar je kan ook combineren met andere groenten zoals knolselder of met aardappel.
In een stoofpotje
Samen met andere groenten wordt pastinaak ook vaak gebruikt in lekkere stoofpotjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een groentestoofpotje met lamsbout? Of misschien heb je meer zin in een tajine met kalfsschenkel of eentje met konijn en tomaat?
Tip: Maak je een stoofpot dat een tijdje moet sudderen op het vuur? Snijd de pastinaak dan in wat grotere stukken. Zo blijven ze lekker beetgaar.
Pastinaak als crispy chips of in de oven
Op zoek naar een verrassend aperitiefhapje? Dan zal je zeker scoren met deze pastinaakchips met bloemkooldip. Pastinaak leent zich ook perfect om te roosteren in de oven: heel makkelijk te bereiden én je groentjes blijven lekker knapperig.
Heb je een van onze recepten met pastinaak uitgeprobeerd? Of heb je zelf nog een tip? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!