10 eenvoudige recepten met witloof volgens Jeroen Meus
Dat je met witloof eenvoudige gerechten kan maken, dat weet ook Jeroen Meus. Volg eerst de tips voor de lekkerste gerechten met ons Belgisch goud. Laat je vervolgens inspireren door de eenvoudige recepten met witloof die zijn hart sneller doen slaan.
Tips voor het lekkerste witloof
- Vers witloof is stevig en heeft een mooie witte kleur. Er zijn geen kleurafwijkingen te zien op de bladeren en de top is mooi gesloten. Zo weet je alvast waar je moet op letten in de groentewinkel of supermarkt. Koop je liever recht van bij de boer? Ook dat kan. Ontdek de verschillende verkooppunten.
- Ga je niet meteen met witloof aan de slag? Bewaar de stronkjes dan op een koele, donkere plaats of in de koelkast. Zo blijven ze nog tot zeven dagen goed.
- Maak eerst het witloof schoon. Verwijder de buitenste bladeren, snijd een schijfje van de onderkant af en snijd de kegelvormige ’pit’ weg. Kort spoelen onder de koudwaterkraan mag, maar laat witloof nooit in water liggen.
Jeroen Meus houdt het simpel met deze recepten met witloof
Er zijn zo van die dagen dat je helemaal geen zin hebt om te koken. Houd het daarom lekker simpel met de volgende recepten met witloof.
Deze plaattaart met witloof, ham en verse kaas is een aanrader voor groot en klein. “De combinatie witloof/ham/kaas bewees zich al zoveel waardoor wij dat echt kunnen claimen als ‘van bij ons’, zo zegt Jeroen. “Dit recept toont ook hoe creatief je kan zijn met dat heerlijk stronkje goud.” En de overschotjes, die neem je gewoon mee naar school of het werk.
En van lunch gesproken… Een stukje van deze tarte tatin met witloof en Belgische kaas zal ook zorgen voor jaloerse blikken. “Dit is zonder meer een fantastisch recept waar je mij altijd mee kan bekoren. Het perfecte lunchgerecht dat helemaal past in de huidige tijdsgeest omdat het vegetarisch is maar toch ook gemaakt werd met producten van eigen bodem.” Dit mag volgens Jeroen zelfs zo op een restaurantkaart.
“Deze waterzooi van griet met witloof is het ultieme bewijs dat producten uit de grond onwaarschijnlijk combineren met producten uit de zee. De meest exclusieve recepten zijn zo opgebouwd, denk maar aan de aardappel met kaviaar bijvoorbeeld.”
En last but not least een recept van Jeroen zelf, pepersteak met lookmousseline en zoetzuur witloof. “Deze smaken zijn zo in harmonie en dat allemaal door het witloof. De natuurlijke bitterheid wordt wat zachter door het zoetzuur te maken maar blijft overeind. Een perfecte manier om kinderen kennis te laten maken met witloof.”
Ready, set, go!
Hoe eet jij witloof het liefst? Welk recept gekozen door Jeroen Meus ga jij ook zeker eens klaarmaken? En ken je nog andere eenvoudige recepten met witloof? Laat het ons weten via Twitter, Instagram of Facebook met #lekkervanbijons.
Sta je graag in de keuken en probeer je vaak nieuwe recepten uit? Dan kan je ons ook volgen op Pinterest, YouTube, of je inschrijven op onze nieuwsbrief!