Bloemkool
De bloemkool is een van de populairste koolsoorten in ons land. De kool heeft een milde, iets bittere smaak. Behalve de bekende witte bloemkool bestaan ook lichtgroene, donkergroene en paarse rassen. De paarse bloemkool lijkt op broccoli, is sneller gaar dan de witte en heeft een zachtere smaak.
Kwaliteit
Als de bloemkool een 'wollig' uitzicht heeft, wijst dat erop dat de bloemknoppen al open zijn. Of de bloemkool echt vers is, kan je ook zien aan de buitenste bladeren, die moeten heldergroen en knapperig te zijn.
Behandel een bloemkool voorzichtig. Stootplekken veroorzaken bruinverkleuring en kunnen in rotte plekken veranderen.
Bereiding
Haal voor de bereiding van bloemkool, de buitenste bladeren van de kool en verwijder de stronk. Was de groente goed. Bloemkool is veelzijdig. Gekookt, verwerkt tot soep, in een salade en stoofschotels of als aperitiefhapje: bloemkool is altijd geweldig. Nog wat roosjes over? Eet ze rauw als tussendoortje. Super lekker.
Voedingsinformatie
Bloemkool is rijk aan voedingsvezels, vitamine C en K en is een goede bron van kalium. Bloemkool is, in tegenstelling tot andere koolsoorten zoals savooikool, spruiten, rode en witte kool, lichter verteerbaar.
Bewaring
Een bloemkool bewaar je best op een zo koel mogelijke plek. Gekookte bloemkool bederft gauw. Hoe ouder de groente, hoe sterker de geur en de smaak. Na drie minuutjes blancheren kan je de groente ook makkelijk invriezen.