Koolrabi: wat is het en hoe maak je het klaar?
Kool-wat? Koolrabi! Deze vreemd uitziende groente is de verdikte stengel van de koolplant die boven de grond groeit. Gekookte koolrabi kan je vergelijken met de smaak van bloemkool, rauwe koolrabi heeft iets weg van selder. Je kan hem dus al koken en rauw eten, maar wat kan je er nog mee? Wij geven je tips om deze groente lekker klaar te maken. Onze tips om koolrabi te bewaren krijg je er gratis bovenop.
Zo bewaar je een koolrabi
Koolrabi is een kwetsbaar product. Gooi deze groente dus niet zomaar in je winkelkar. Spring er voorzichtig mee om. Eens thuis, leg je de koolrabi in de koelkast. Daar blijft hij ongeveer een week goed. Ook als je hem al hebt aangesneden kan je koolrabi, ingepakt in vershoudfolie, nog enkele dagen bewaren.
Koolrabi kan je ook invriezen. Hoe je dat moet doen, vertellen we jou op onze bewaarpagina van koolrabi.
Koolrabi klaarmaken: zo bereid je deze groente als een echte chef
Snijd eerst de stengels van de knollen. Begin daarna met schillen aan de onderkant en snijd de vezelige gedeelten weg. Nu kan je er mee aan de slag. Koolrabi is lekker rauw in een salade, maar je kan deze groente ook stoven of roosteren. Keuze genoeg!
- Rauwe koolrabi: je kan de koolrabi op verschillende manieren snijden, afhankelijk van welk gerecht je in gedachten hebt. Je kan hem in staafjes snijden en serveren met een lekker dipsausjes of in fijne schijfjes. Zo geven ze een krokante, pittige toets aan je salade. De smaak van rauwe koolrabi is vergelijkbaar met die van selder. Inspiratie nodig? Bekijk dan zeker ons recept voor pulled chicken met een koolrabislaatje.
- Koolrabi stoven: Snijd de koolrabi in blokjes of in schijfjes. Verhit wat boter in een braadpan en stoof ± 10 min. Gestoofde koolrabi is lekker bij vis of gevogelte. Je kan koolrabi ook verwerken in puree. Breng eventueel op smaak op yoghurt of zure room.
- Koolrabi roosteren: Bak schijfjes koolrabi goudbruin aan in een grillpan (aan beide kanten). Ook geroosterde koolrabi is lekker bij een stukje vis van bij ons. Je kan het ook serveren als bijgerecht op een BBQ.
Recepten met koolrabi om van te smullen
Met koolrabi kan je dus veel kanten op. Ben je nog op zoek naar inspiratie om een gerecht met koolrabi klaar te maken? Zoek niet verder. Hieronder vind je recepten met koolrabi waar je tafelgenoten (en jezelf!) mee verbaast.
Tip: aan de slag met bio- of hoeveproducten?
Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Je vindt steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.
En als afsluiter, enkele “wist je datjes” over koolrabi
Wist je dat…
- Koolrabi in verschillende kleuren bestaat? De knol kan wit lichtgroen zijn, maar ook wit en zelfs paars. De lichtgroene soort wordt het meest verkocht.
- Koolrabi geen knolgewas is zoals velen denken maar een koolsoort?
- Koolrabi rijk is aan vitamine C en vezels, en een bron van kalium en foliumzuur is?
Wat is jouw favoriete manier om koolrabi klaar te maken?
Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Wil je bovendien op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Deze pagina werd uitgewerkt in samenwerking met Nicolaï fruit.