Het geheim voor lekker lichte voorgerechten
Kooktips
Goed begonnen is half gewonnen - dat geldt ook voor een geslaagde maaltijd. Het voorgerecht is daarom enorm belangrijk. Een goed voorgerechtje moet de eetlust van je gasten opwekken, zonder hen een vol gevoel te geven. Maar hoe maak je zo’n voorgerecht?
Basistips voor een geslaagd voorgerecht
- Voorgerechten mogen niet te zwaar zijn. Gebruik lichte ingrediënten zoals verse vis of gestoofde groenten en vermijd gefrituurde voeding.
- Pas je voorgerecht aan het hoofdgerecht aan. Een zwaar of zoet hoofdgerecht op het menu? Kies dan een fris voorgerechtje.
- Serveer niet te veel brood bij het voorgerecht.
- Zet je ook soep op tafel? Koude voorgerechten worden hier steeds vóór geserveerd, warme voorgerechten erna.
- Met koude eenvoudige voorgerechten spaar je tijd uit in de keuken en win je tijd bij je gasten. Je kan alle ingrediënten op voorhand klaarleggen. Zo moet je enkel nog de borden dresseren wanneer je bezoek er is.
Lichte én makkelijke voorgerechten? Soep!
Zoek het niet te ver als je makkelijke voorgerechten wil serveren. Kies voor soep als voorgerecht. Je hebt een ruime keuze aan ingrediënten in elk seizoen, je kunt de porties gemakkelijk doseren en soep kun je op voorhand bereiden. Op het moment zelf hoef je de soep enkel nog maar op te warmen.
Probeer deze gezonde voorgerechten
Een voorgerecht, een hoofdgerecht, een dessert… Een uitgebreide maaltijd kan wel eens voor een te vol gevoel zorgen. Gezonde voorgerechten kunnen hiervoor een oplossing zijn.
- Eet je graag brood bij het voorgerecht, kies dan voor volkoren. Ook ideaal voor een bruschetta als je het brood even roostert in een pan of in de broodrooster.
- Eet je liever een slaatje, ga dan vooral voor veel groenten in je salade of combineer met lekkere stukjes fruit.
- Ook een voorgerecht met vis is een goede keuze. Lekker, licht, gezond én ze zorgen vaak voor een feestelijk tintje.
Verrassend feestelijke voorgerechten
Op feestdagen mag het gerust wat meer zijn.
- Een topper onder de feestelijke voorgerechten (en dan vooral met Kerst) is de klassieke garnalencocktail. Wees niet bang om deze eens in een verrassend jasje te stoppen. Wist je dat garnaal goed combineert met komkommer, appel, courgette en prei?
- Naast garnalen zijn ook sint-jakobsvruchten toppertjes onder de feestelijke voorgerechten. Deze combineren verrassend lekker met aardbei en karamel, of wanneer ze gebakken worden met geroosterde noten of gebakken spek. Coquilles als voorgerecht, daar zeggen wij geen nee tegen!
- Op zoek naar een voorgerecht met vlees? Een carpaccio of tartaar valt bij vleesliefhebbers altijd in de smaak.
Een gevarieerd menu? Ga voor een vegetarisch voorgerecht
Een vegetarisch voorgerecht betekent niet dat je moet inboeten aan smaak - integendeel. Door te werken met verschillende verse kruiden maak je van een vegetarisch voorgerecht een echte smaakbom:
- Tijm bij een aardappelsalade met appel.
- Lekker in de lente: bieslook bij asperges als voorgerecht.
- Dille en peterselie geven een carpaccio van tomaat een smaakboost.
- Verse kruidenboter smaakt lekker af. Op een geroosterd sneetje (stok)brood of in een soep (zeker bij tomaten- of paprikasoep is het een aanrader). Kruidenboter maak je makkelijk zelf met roomboter, peper, zout en kruiden naar jouw smaak zoals knoflook, bieslook, peterselie of koriander.
Van alles wat je kunt gebruiken bij onze recepten vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be verzamelt alle verkooppunten in Vlaanderen.
Laat ons meegenieten van jouw heerlijke voorgerechten!
Wacht niet langer en ga aan de slag met onze recepten. Heb jij een van deze makkelijke voorgerechten geprobeerd? Of heb je zelf misschien nog een recept dat echt het proberen waard is? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!