Hutsepot: een lekker bont allegaartje
Hutsepot is een echte Vlaamse klassieker. Aardappelen en groentjes worden gecombineerd tot een stoofschotel bomvol smaak, die zeker in de winter voor de nodige energie zorgt.
De basis van het klassieke hutsepot recept
De basisingrediënten van een klassieke hutsepot zijn aardappelen en seizoensgroenten.
- Je gebruikt best bloemige aardappelen om hutsepot te maken; deze worden lekker zacht. Tip: Spoel de aardappelen na het schillen niet af. Zo behouden ze hun zetmeel en zal het kookvocht lichtjes binden.
- Je kan in een hutsepot diverse groenten gebruiken. Spruiten, raap, prei, savooikool, pastinaak, selderij… Omdat het een typisch winters gerecht is, zijn wintergroenten de grote favoriet, en ook vergeten groenten zijn lekker in een hutsepot recept.
- Je kan diverse soorten vlees gebruiken. Rookworst, pens, spek, konijn, ribbetjes, soepvlees, varkenswangen… Hutsepot is echt zo’n gerecht waarin je alle restjes uit je koelkast kan gebruiken. Zelfs een stukje vis kan erin.
- Eet je geen vlees of vis? Een vegetarische hutsepot kan perfect!
De lekkerste hutsepot maken? Dat doe je met deze tips
Hutsepot dankt zijn naam aan het feit dat de aardappelen en groenten door elkaar “gehutst” of geschud worden. Ze worden dus niet geplet zoals in een stamppot.
- Je kan de hutsepot maken met groentebouillon, gevogeltebouillon of water.
- Hutsepot vereist een beetje geduld. De stoofschotel moet een paar uur sudderen op een laag vuur of in een oven van 150° C.
- Hutsepot smaakt het lekkerste na een nachtje in de koelkast. Tip: Voeg groenten zoals kool en spruiten de volgende dag pas toe, zo blijven ze mooi groen. Hetzelfde geldt voor de aardappelen, die worden anders zompig. Laat alles nog een half uur sudderen voor het opdienen.
- Serveertip: Dien de hutsepot op in een retro stoofpot. Geef iedereen afzonderlijk een potje mosterd en schenk er een donker biertje bij in.
- Hutsepot over? Dan kan je hem invriezen of er een lekkere hutsepotsoep van maken. Doe er wat bouillon bij, opwarmen op een zacht vuurtje, en klaar!
Tip: koken met bio- of hoeveproducten?
Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.
Hoe maak jij hutsepot op grootmoeders wijze?
Maak jij hutsepot volgens het recept van je grootmoeder, en wil je ons graag jouw geheim verklappen? Of maak jij hutsepot volledig volgens je eigen regels? Laat het ons weten en post een foto of video van jouw gerecht via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, recepten en tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.