Tips om briljante brownies te maken
De brownie komt oorspronkelijk uit Amerika, maar ondertussen is dit hemelse gebakje ook bij ons erg populair. En terecht, want zo’n brownie met Belgische chocolade, daar kan niemand aan weerstaan. Vast en sappig tegelijk, met een knapperig glanzend laagje… Loopt het water je al in de mond? Met onze tips zal jij de ultieme brownies maken.
Basisrecept voor de klassieke brownie
Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Ons basisrecept voor brownies helpt je op weg.
Ingrediënten:
- 250 g pure chocolade
- 300 g boter
- 5 eieren
- 370 g kandijsuiker
- 100 g cacao
- 80 g zelfrijzende bloem
Tip: Gebruik roomboter en verse eieren voor het beste resultaat.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie of in de microgolf.
- Klop de eitjes luchtig en voeg er dan beetje bij beetje de suiker aan toe, tot je een schuimige lichtgele massa krijgt.
- Meng het chocolademengsel onder de opgeklopte eitjes. Spatel er dan voorzichtig de cacao en de bloem onder.
- Neem een ovenschaal en bekleed deze met bakpapier. Giet hier het beslag in.
- Zet de schaal ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Zo worden jouw brownies écht de beste
De ultieme brownie is stevig en tegelijk lekker sappig. Daarom mag je brownies nooit te lang laten bakken. Wanneer je denkt dat ze nog een paar minuutjes langer in de oven mogen, is dat eigenlijk het perfecte moment om ze eruit te halen.
Daarnaast is het belangrijk om je de brownies niet meteen op te eten wanneer ze uit de oven komen — hoe verleidelijk het ook is. Als je ze eerst laat afkoelen, worden ze nog nét iets steviger.
Lukt het je trouwens maar niet om brownies te maken die zo’n flinterdun, glanzend laagje hebben? Gebruik dan eens bloemsuiker in plaats van kandijsuiker. Ook kan je de boter vervangen door plantaardige olie of minder eiwit gebruiken.
Verrassend: brownies met courgette
Je brownies stevig én sappig maken, het is bijna een kunst op zich. Komen jouw brownies telkens te droog uit de oven, probeer dan eens dit geheime ingrediënt: courgette. Deze groente bevat veel vocht waardoor je brownie niet uitdroogt.
Rasp eerst de courgette, doe ze in een schone keukenhanddoek en knijp zo het overtollige vocht eruit. Daarna doe je de geraspte groente gewoon bij het beslag. Qua smaak zal er niets veranderen, maar je voegt wel extra vocht toe aan de brownie.
Tip: Naast courgette zijn er nog meer groenten die je kan gebruiken om mee te bakken. Van wortel tot pastinaak en rode biet: lees in dit artikel alles over bakken met groenten.
Pak uit met een browniecheesecake
Hoe combineer je twee verrukkelijke desserts in een dessert? Browniecheesecake is het antwoord. De rijke smaak van chocolade en de romige textuur van cheesecake zijn een ideale match. Bekijk hieronder hoe je zo’n browniekaastaart maakt; in ons recept lees je stap voor stap hoe je te werk moet gaan.
Tip: Voor alles wat lekker is om in onze recepten voor brownies te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.
Brownies en andere lekkere baksels
Brownies, cupcakes, muffins, donuts… Al deze zoete lekkernijen kan je perfect zelf maken met de beste ingrediënten van bij ons. Ben jij een echte zoetekauw én fan van bakken? Laat ons dan zeker jouw tips weten om brownies (of andere lekkere baksels) te maken.
Ideeën en recepten kan je altijd met ons delen via Facebook, Instagram of X met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.