Vrouw opent koelkast

De Nutri-Score: gezond kiezen wordt gemakkelijker

Voedingsinformatie

Probeer jij zo bewust en gezond mogelijk inkopen te doen? Dan kan de ‘Nutri-Score’ op verpakkingen je hierbij helpen. Dit label of logo geeft op een eenvoudige manier informatie over de voedingswaarde van een voedingsproduct. Benieuwd? Kom hier alles te weten over de Nutri-Score!

Wat is Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedingslabel dat kan helpen om in een oogopslag gezondere voedingskeuzes te maken. Je vindt de Nutri-Score terug op de voorkant van verpakkingen. In tegenstelling tot  de ingrediëntenlijst, de voedingswaarde en de houdbaarheidsdatum moet de Nutri-Score nog niet verplicht op het etiket staan.

Wat betekent Nutri-Score?

De Nutri-Score visualiseert de voedingswaarde van voedingsmiddelen aan de hand van vijf kleuren (donkergroen tot rood) en vijf letters (A tot E). Een (donker)groene kleur met letter A of B wijst op een betere voedingswaarde en krijgt de voorkeur in een gezonde voeding. Een rode kleur of de letter E betekent matigen of niet te vaak gebruiken.

Nutri-score A

Hoe wordt de Nutri-Score van elk voedingsproduct berekend?

De Nutri-Score wordt berekend volgens een bepaald algoritme op basis van de samenstelling van een voedingsmiddel. Er wordt rekening gehouden met positieve componenten (vezels, eiwitten, fruit, groenten en peulvruchten) maar ook met voedingsstoffen die we moeten beperken (energie (calorieën), verzadigde vetten, suikers en zout). Hoe meer aan te moedigen voedingsbestanddelen en hoe minder te beperken voedingsstoffen in het voedingsmiddel, hoe meer kans op een Nutri-Score A of een Nutri-Score B. Een voedingsmiddel dat per 100 g of 100 ml bijvoorbeeld veel vezels, weinig energie (calorieën) en meer groenten bevat, scoort beter dan een energierijk voedingsmiddel met weinig vezels en amper groenten.

Vrouw opent koelkast

Volg de juiste gebruiksaanwijzing

Gezond eten is evenwichtig en gevarieerd eten. De verschillende voedingsgroepen die bijdragen tot een gezonde voeding zijn weergegeven in de voedingsdriehoek. Deze voedingsrichtlijnen blijven het belangrijkst: een voeding met in verhouding meer volkorenproducten, aardappelen, groenten, fruit, noten en peulvruchten en aangevuld met 2 tot 3 porties melk, yoghurt of kaas en een kleine hoeveelheid vlees afgewisseld met vis en eens een ei. De Nutri-Score is een bijkomend hulpmiddel om binnen een bepaalde productgroep makkelijker gezond te kiezen. Zeker als het over meer bewerkte voedingsmiddelen gaat.

Met de Nutri-Score vergelijk je dus voedingsmiddelen binnen een bepaalde productgroep, dus graanproducten met graanproducten, een zuivelproduct met een zuivelproduct en pizza’s met pizza’s. Ben je op zoek naar een voedzaam ontbijt? Dan kan de Nutri-Score een hulp zijn. De score toont je onmiddellijk het verschil tussen gesuikerde en ongesuikerde ontbijtgranen of vezelrijk en vezelarm brood. Een doosje kerstomaten vergelijken met een pak kaas heeft weinig zin omdat de samenstelling van deze voedingsmiddelen te hard verschilt. Zij zitten elk in een andere voedingsgroep.

‘JA’ tegen A en ‘NEE’ tegen E?

Voedingsmiddelen met score A of B genieten de voorkeur. Maar dat betekent niet dat je er ook onbeperkt van mag eten. Ongezouten noten scoren bijvoorbeeld donkergroen, maar in een gezonde voeding volstaat het om dagelijks een handje noten te eten. Kies je een koek met een betere Nutri-Score, eet er dan ook niet te veel van. Koeken dragen sowieso niet bij tot een gezonde voeding. Zij zitten in de rode bol van de voedingsdriehoek. Een rood label staat dan weer niet gelijk aan een verbodsteken. Het geeft wel aan dat je het product best niet te vaak en niet te veel eet.

Vader met kind

Verse groenten en fruit scoren goed!

Kies je vers en onbewerkt, dan zit je sowieso goed. Ook diepgevroren fruit en groenten of fruit en groenten uit blik op sap scoren goed. Ga je voor een bewerkte vorm zoals fruitmoes, groente- en fruitsappen en kant-en-klare groentebereidingen, dan scoor je wellicht iets minder doordat er suiker, vet en/of zout is toegevoegd.

Zo nutriscoor je beter:

  • Ga zelf aan de slag met groenten. Maak je groentepuree zelf, kook een heerlijke verse pot groentesoep of laat die verse groentesaus sudderen op het vuur. Gebruik verse kruiden en zorg ervoor dat je groentebereidingen minstens voor de helft uit groenten bestaan. Hoe meer groenten, hoe hoger je scoort!
  • Beleg je boterham met een zelfgemaakte groentehummus. Kies je favoriete groente, kook of stoom gaar, voeg een scheutje olijfolie toe, breng op smaak met verse kruiden en mix of pureer. Wil je een extra gezonde hummus? Voeg wat noten of zaden toe.
  • Dol op fruitmoes? Maak hem zelf! Schil en snijd rijp fruit in stukjes en breng aan de kook met een scheutje water. Laat rustig stoven tot moes. Zoet genoeg zonder suiker en ideaal als beleg op de boterham of in een yoghurt.

Wissel af tussen de verschillende fruit- en groentesoorten. De aanbevolen porties per dag zijn 2 stukken fruit, 200 g warme groenten bij de maaltijd en een portie rauwkost tijdens de lunch.

De A van Aardappel

Ook hier geldt hetzelfde als voor groenten en fruit: hoe minder bewerkt, hoe hoger de score. Gekookte, gestoomde of gepofte aardappelen scoren hoog. Koop je kant-en-klare aardappelbereidingen of voeg je zelf (veel) zout, vet, room of kaas toe aan je aardappelrecept dan daalt de score. Als je aardappelbereidingen zelf maakt, heb je meer controle over welke ingrediënten je toevoegt en hoeveel je ervan gebruikt.

Zo nutriscoor je beter:

  • Aardappelpuree kan perfect op smaak worden gebracht met peper, nootmuskaat en verse kruiden. Zout toevoegen is niet nodig. Ook een scheutje (warme) melk is voldoende. Room en boter hou je beter aan de kant.
  • Je aardappelgratin heeft een betere Nutri-Score als je hem lichter maakt. Vervang de volle room door lichte room. Je kan ook de helft room vervangen door melk. Gebruik minder kaas of light kaas en kruid met verse kruiden.
  • Maak je aardappelsalade zelf. Voeg slechts een kleine portie mayonaise toe, vervang de helft van de mayonaise door yoghurt natuur of vervang mayonaise volledig door yoghurt. Voeg wat appeltjes, ajuin en verse kruiden toe.
Zomerse tortilla met rode paprika

Ook vis en eieren behalen een (donker)groene Nutri-Score

Gevogelte, vis (ook vette) en eieren scoren vers en onbewerkt (donker)groen. Vers rood vlees, zoals rund- en varkensvlees, heeft eerder een Nutri-Score C. Rood vlees levert nog altijd belangrijke voedingsstoffen maar wissel af met gevogelte, vis, ei en peulvruchten. Hou ook rekening met de juiste (pro)portie: een portie vlees ter grootte van je handpalm is voldoende. Bevatten vlees of vis meer (verzadigd) vet of wordt er vet en/of zout aan toegevoegd zoals in bereidingen en vlees- of viswaren, dan kunnen ze minder goed scoren.

Zo nutriscoor je beter:

  • Kies bij voorkeur voor magere vleessoorten zoals kipfilet, varkenshaasje, rosbief of een konijnenbout.
  • Vlees of vis als beleg op de boterham? Dat kan perfect. Gril of kook vlees of vis en snijd in dunne reepjes. Beleg je boterham en vul aan met rauwkost.
  • Maak je eigen vlees-, vis- of eiersalade. Snijd gekookte of gebakken vers vlees, vis of ei in fijne reepjes. Voeg natuuryoghurt en kruiden toe. Wil je graag extra scoren? Doe er wat groenten zoals kerstomaatjes of komkommer in. Lenteslaatjes, here we come!

Dranken: alleen water heeft Nutri-Score A

Water past het best als dorstlesser in een gezonde voeding en krijgt daarom als enige drank Nutri-Score A. Alle andere dranken kunnen in het beste geval een Nutri-Score B halen.

De Nutri-Score voor magere en halfvolle melk was vroeger A, nu B. De samenstelling is nochtans niet gewijzigd. In een gezonde voeding gaat de voorkeur naar halfvolle melk. Naarmate zuivel meer vet bevat en er meer suiker is toegevoegd, verandert de Nutri-Score verder van letter en kleur.

Te veel zoet is af te raden. Light-frisdranken zonder suiker maar met kunstmatige zoetstoffen krijgen daarom een Nutri-Score C.

Let jij op de nutriscore?

Of heb je hier nog vragen over? Laat het ons weten via Facebook, X of Instagram met #lekkervanbijons of tag ons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

In samenwerking met NICE

Het kenniscentrum voedingsinformatie NICE biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie op maat van voedings- en gezondheidsprofessionals en geeft duiding bij actuele trends en inzichten rond voeding en gezondheid.