Preisoep met broccoli geserveerd in witte tassen. Om een extra feesttoets te geven maakte we sterretjes uit bladerdeeg.

Feestelijke soep: een kommetje vol feest!

Kooktips

Soep is het perfecte begin van elk feestmenu. Je maakt iedereen warm voor de volgende gangen én je kan de soep makkelijk op voorhand klaarmaken, zodat jij op het moment zelf veel tijd kan doorbrengen met je tafelgenoten. Met onze tips maak jij de lekkerste feestelijke soepen!

Knolseldersoep met croutons en verse garnalen

Tips voor de perfecte feestelijke soep

  • Gebruik seizoensgroenten van bij ons om je soep te maken, deze zijn het meest smaakvol. Soep is trouwens ook het ideale gerecht om de groenten in je koelkast te gebruiken die er misschien niet meer zo fris uitzien.
  • De juiste textuur is heel belangrijk bij een feestelijke soep. Is de soep te dun? Voeg dan een beetje aardappelzetmeel toe of mix er een gekookte aardappel doorheen. Is de soep te dik, voeg dan extra bouillon toe. Doe dit wel steeds geleidelijk aan zodat je niet plots te veel toevoegt.
  • Peper, zout, nootmuskaat… zijn de klassieke kruiden in soep. Maar voor een feestelijke soep mag het ook wat specialer. Doe bijvoorbeeld kardemom in je wortelsoep of komijn in je pompoensoep.
  • Experimenteer je graag in de keuken? Probeer dan eens fruit te verwerken in je feestelijke soep. Onze tip: pompoensoep met appel!
  • Er is niets mis met bouillonblokjes te gebruiken in je feestelijke soep. Wil je toch zelf bouillon maken, bekijk dan onze tips voor een buitengewoon lekkere zelfgemaakte bouillon.
  • Reken op 250 ml soep per persoon, maar maak voor de zekerheid wat extra. Soep kan je makkelijk invriezen zodat er niets verloren gaat.
Slasoep

Hoe feestelijke soep presenteren: het oog wil ook wat

  • Serveer je feestelijke soep als aperitiefhapje in een shotglas. Origineel!
  • Toch liever grotere porties? Ook die kan je mooi serveren in doorzichtige glaasjes, eventueel op een bijpassend schoteltje.
  • Verwerk in je presentatie dezelfde ingrediënten als in je soep. Denk bijvoorbeeld aan een uitgeholde pompoen of tomaat waarin je de soep serveert. Creatief én je verwerkt alle ingrediënten zo volledig mogelijk, win-win!
  • Ga voor de restaurant-vibe en schenk de soep pas uit aan tafel in plaats van ze meteen op te dienen.
  • Nostalgie is hip! Serveer je feestelijke soep in klassieke diepe borden. Je kent ze wel, die met een gouden boordje of krullen op de rand.
  • In de winkel kan je mini-soeppotjes kopen. Deze zijn niet alleen leuk om je soep in te serveren: door het dekseltje blijft de soep ook langer warm.

Tip: In de winkel of bij de boer vind je altijd lekkere bio-ingrediënten om te gebruiken in je feestelijke soepen. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Voor de echte soepfanaten

Sta je ondertussen te popelen om je potten en pannen boven te halen? Stuur ons zeker foto's van jouw feestelijke soep via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Of wil je graag nog wat extra soeptips (bijvoorbeeld over toppings om je feestelijke soep tot in de puntjes af te maken), lees dan zeker ook ons artikel met tips en recepten voor soep.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest om altijd up-to-date te zijn van de laatste culinaire weetjes van bij ons!