Frangipanetaart met peer

Fan van frangipane? Zo maak je zelf frangipanetaart

Kooktips

Het maakt niet uit waar je gaat: bij nagenoeg elke bakker in ons land liggen er heerlijke frangipanetaartjes in de toog. En dat is niet zo verwonderlijk, want met zijn krokante taartbodem en smeuïge vulling is de frangipanetaart een echte klassieker onder de gebakjes. Benieuwd hoe je zelf een ‘frangipaneke’ maakt? We vertellen je er alles over.

Wat is frangipane?

Frangipane is een smaakvolle spijs op basis van amandelen. Het heeft een smeuïge textuur en zoete smaak, en wordt in tal van taartjes en ander gebak als vulling gebruikt.

De herkomst van frangipane is eerder onzeker. Zo doen er verhalen de ronde dat deze amandelcrème een huwelijkscadeau was van graaf Cesare Frangipani aan Catharina de Medici, en zo in de Franse keuken terechtkwam. Andere bronnen linken de geur van frangipane dan weer aan de bloemen van de frangipaniplant.

De exacte oorsprong van frangipane zullen we helaas nooit kennen, maar dat doet gelukkig niets af aan de heerlijke smaak!

Het recept voor frangipanetaart

Wil je een klassieke frangipanetaart bakken, volg dan deze stappen.

De basis

De basis van je frangipanetaart is – uiteraard - het frangipanemengsel zelf. Dat maak je zo:

  1. Roer 100 gram boter tot ze zacht is.
  2. Meng 100 gram amandelmeel met 100 gram suiker in een kom, en roer de boter er doorheen.
  3. Voeg 2 eieren en 50 gram bloem toe en meng alles tot een gladde, bijna witte massa.

Tip: Je kan ook een paar druppels amandelextract toevoegen, maar wees zuinig: de smaak overheerst al snel.

De taartbodem

Als taartbodem kan je kant-en-klaar blader- of kruimeldeeg gebruiken, of je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan:

  1. Meng 220 gram patisseriebloem met 75 gram suiker, 1 eetlepel vanillesuiker en een beetje zout.
  2. Doe er 1 ei en 140 gram koude boter (in stukjes) bij.
  3. Kneed alles tot een soepel deeg.
  4. Laat het deeg minstens 30 minuten rusten in de koelkast voor je het uitrolt.
  5. Nu kan je de taartbodem blind bakken, zo blijft het deeg lekker knapperig. Hoe je dat juist doet, lees je op de pagina ‘Eigen taart is goud waard’.

De afwerking

Zodra je taartbodem klaar is, is het tijd voor de afwerking:

  1. Smeer de bodem in met een flinke laag abrikozenconfituur. Deze geeft je frangipanetaart een fris-zure toets.
  2. Schep de frangipanevulling boven op de confituur en werk eventueel af met latjes van deeg. Zet de taart opnieuw in de oven (ongeveer 30 minuten op 175°).
  3. Werk de taart af met een laagje glazuur. Dat maak je makkelijk zelf door 250 gram bloemsuiker te mengen met een eiwit en enkele druppels citroensap.
  4. Laat opstijven en... Aanvallen!

Tip: Van alles wat lekker is om in onze recepten voor frangipanetaart te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Frangipane, daar is iédereen gek van

Heb je zin om iets lekkers te bakken of ben je op zoek naar het perfecte gebak om je gasten te verwennen? Met een frangipanetaart scoor je bij iedereen. Laat ons weten welk recept jij maakte en deel je foto’s met ons via FacebookInstagram of X met #lekkervanbijons.

Volg ons op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.