Jij bent aan zet: tips voor de lekkerste galette
Wie houdt er nu niet van een lekkere taart? Je vindt ze in allerlei soorten en maten, waaronder ook de galette. Hoewel deze lekkernij een klassieker is uit de Franse keuken kan je ze ook perfect bereiden met ingrediënten van bij ons. Wil je graag zelf eens een galette maken? Met onze tips en recepten kan je zo aan de slag.
Een galette, wat is dat juist?
Een galette bestaat uit bladerdeeg met daarop een vulling. De deegrandjes worden over de vulling geslagen zodat de bovenkant open blijft. De vulling kan zowel zoet als hartig zijn, wat van de galette een erg veelzijdig taartje maakt. Bovendien is een galette makkelijk om te maken én snel klaar: ideaal dus wanneer je niet bijzonder veel tijd hebt om te koken en toch iets lekkers op tafel wil zetten.
Zelf deeg maken
De vulling van een galette is heel veelzijdig, maar het deeg vormt altijd de basis. Je kan kiezen voor kant-en-klaar bladerdeeg, maar met slechts een paar ingrediënten maak je het deeg gemakkelijk zelf:
Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 150 gr koude boter in blokjes
- 1 eigeel
- 5 cl ijskoud water
- 1 ei om de rand te bestrijken
Zo maak je het
- Doe de bloem samen met de blokjes boter in een kom. Kneed tot er een kruimelig deeg ontstaat.
- Klop het eigeel los met het water en voeg dit toe aan het kruimeldeeg.
- Kneed het deeg tot een bal en wikkel het in vershoudfolie. Laat het zo een half uurtje rusten in de koelkast.
- Rol het deeg daarna uit op een bebloemd werkvlak tot je een ronde lap krijgt. Leg deze op een bakplaat.
- Rangschik je vulling in het midden van het deeg, maar zorg dat je ongeveer 4 cm van de rand blijft.
- Vouw de randjes over de vulling naar binnen, klop het ei los en strijk het over de randen. Je galette mag de oven in!
Tip: Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.
Welk taartje is jouw favoriet?
Van zalig zoet tot hartig: de galette biedt voor ieder wat wils. Maakte jij al eens een galette of ken je nog andere recepten om dit taartje te bereiden? Laat het ons zeker weten via Facebook, Instagram of X met #lekkervanbijons.
Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste culinaire nieuwtjes van bij ons!