Gezond eten tijdens de feestdagen? Dat is dubbel feest!
De feestdagen… dat zijn dagen van rijkelijk gevulde feesttafels, bezoekjes aan familie en vrienden en gezelligheid! Kies je voor een heerlijk feestmaal dat bovendien nog eens gezond is, dan wordt het dubbel feest! Of je nu kok van dienst bent tijdens de feestdagen of enkel je voeten onder tafel moet schuiven, wij serveren gezonde feesttips voor iedereen.
Tijd om te feesten
De feestdagen dienen niet alleen om te eten en te drinken maar ook om gezellig te keuvelen en plezier te maken. Hou het relaxed, eet langzaam, geniet van elk gerecht en elke hap en stop met eten als je voldaan bent. Neem je tijd om te genieten van kwaliteit en ga bewust om met kwantiteit. Waak over je porties en schep niet onbewust bij.
Tip voor de kok:
Een meergangenmenu gepland? Kies dan voor veel groenten en overdrijf niet met de porties. Zo blijf je nadien niet met te veel overschotjes zitten. Zijn er restjes, gooi ze niet weg, maar check onze recepten en tips om nooit meer eten weg te gooien.
De oven of de grill, jouw beste vriend voor gezonde feestdagen
Wil je een lekkere pure maaltijd bereiden? Kies er dan voor om je gerechten te grillen, te stomen of in de oven te bereiden.
Tip voor de kok:
Maak een gezonde mix tussen bereidingswijzen met en zonder vetstof. Bak je vlees in de pan, serveer er dan gegrilde groenten bij. Een stukje vis de oven kan je perfect combineren met gestoofde of gewokte groenten.
Zonder alcohol geen feest? Wacht tot je deze tips leest!
Alcoholische aperitieven met of zonder bubbels mogen, maar hoeven niet. Zorg ervoor dat je alcoholische dranken afwisselt met voldoende water. Copieuze cocktails bevatten vaak veel suiker.
Voorzie naast alcoholische dranken ook originele niet-alcoholische dranken. Binnen het alcoholvrije aanbod is er veel meer mogelijk dan alleen maar water, sinaasappelsap of frisdranken. Het bewijs zijn deze originele mocktails.
Tip voor het feestbeest:
Geniet maar hou mate. Neem de aperitief of alcoholische dranken in kleinere glazen. Schenk pas bij als het glas leeg is.
Koken met bioproducten, hoeveproducten en traditionele streekproducten
Voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Ook met traditionale streekproducten kan je de lekkerste feestgerechten maken.
Een portie beweging!
Las naast de vele tafelmomenten ook voldoende actieve bezigheden in. Maak samen met familie of vrienden een wandeling of een fietstocht. Schakel na een dag met een feestmaal een meer sobere dag in waarop je normaal eet, wat extra beweegt en alcohol links laat liggen. Sla geen maaltijden over of ga de dag nadien niet extreem weinig eten. Zo blijft je lichaam in balans en blijf je makkelijker op gewicht.
Ga je een van onze recepten klaarmaken of heb je nog tips? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Ook smakelijke foto’s zijn méér dan welkom! Wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, recepten en tips, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest!