Meal prepping: zo bespaar je tijd tijdens de week
Heb je tijdens de week vaak handen te kort om een lekkere, voedzame maaltijd op tafel te toveren? Dan is meal prepping de oplossing! Je kookt één dag voor de hele week. Zodra de routine erin zit, heb je zo’n 2 uur nodig om een mealprep menu klaar te maken. Je hongerige maag zal je na een drukke werkdag dankbaar zijn.
Meal prep voor beginners: 4 tips
Waar hou je best rekening mee als je met meal prepping wil beginnen? We delen tips!
1. Van essentieel belang
Een goede meal prepping vraagt om het juiste materiaal. Zorg dus dat je voldoende bewaardozen in huis hebt. De ideale vershoudbakjes zijn geschikt voor de microgolfoven, de diepvriezer én de afwasmachine. Zorg ervoor dat je verschillende groottes in huis hebt, zodat je zowel gesneden groenten als een grote hoeveelheid tomatensaus kan bewaren.
2. Voorbereiding is de sleutel tot succes
Meal prepping begint met het opstellen van een weekmenu en een boodschappenlijstje. Wist je trouwens dat je op Lekkervanbijons.be de ingrediënten bij de recepten kan koppelen aan een boodschappenlijstje? Maak hiervoor een profiel aan op de website.
Houd er tijdens het plannen rekening mee dat de meeste bereide gerechten slechts 3 dagen houdbaar zijn in de koelkast. Je kan ook een deel van je meal prep invriezen voor later in de week. Heb je nog wat restjes over? Verwerk ze in een lekkere lunch. Da’s eens wat anders dan een boterham tijdens de middagpauze.
Tip: doe je voor het eerst aan meal prepping, begin dan eenvoudig. Bereid één maaltijd of beperk je tot enkele ingrediënten die je de rest van de week kunt gebruiken. Zo kan je gestoofde prei zowel gebruiken in een quiche lorraine als in een stoemp.
3. Ga aan het koken
Kies een rustige dag uit om je maaltijden te bereiden. Je hoeft geen hele dag door te brengen in de keuken. Kijk welke bereidingen je kan combineren. Je kan bijvoorbeeld een schotel in de oven garen, eitjes koken en ondertussen groenten snijden. Bepaalde gerechten zijn ideaal om klaar te maken in grote hoeveelheden, ook wel batch cooking genoemd. Denk maar aan soepen, sauzen of stoofpotjes. Nog meer tijd bespaard tijdens een andere week, da’s mooi meegenomen.
Tip: Wist je dat je ook je ontbijt vooraf kan klaarmaken? Denk maar aan chiapudding of zelfgemaakte granola. ’s Ochtends hoef je enkel nog af te werken met fruit en/of yoghurt en je voedzame ontbijtje is klaar.
4. Bewaar je meal prep
Laat alle gerechten afkoelen en verdeel in porties. Bewaar de bereide gerechten in een vershouddoos. Vergeet niet om er een etiket (noteer ook de bereidingsdatum) op te plakken. Stoofschotels, ovenschotels, sauzen en soepen zijn ideaal om in te vriezen. Je bewaart ze gemiddeld 3 maanden in de diepvriezer.
Doe jij aan meal prepping?
Of heb je nog tips om een mealprep menu te plannen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een leuke foto of video met #lekkervanbijons.
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!