Vrouw kookt in de keuken

Wat is het mediterraan ‘dieet’ en wat maakt het zo bijzonder?

Voedingsinformatie

Het mediterraan ‘dieet’, het is een begrip naast alle andere levensstijlen en voedingspatronen. De zuiderse smaken zouden je gezondheid bevorderen. Maar is dat nu effectief zo? En verricht deze levensstijl wonderen? We dompelen je graag onder in de wereld van mediterraan eten. Wat houdt het in? Wat zijn de effecten op je gezondheid? En vooral, kunnen we ook mediterraan eten met producten van bij ons?

Wat is het mediterraan ‘dieet’?

Een mediterraan ‘dieet’ een ‘dieet’ noemen, is misschien wat misleidend. Wij beschouwen het liever als een levensstijl. Want dat is het ook. Mediterraan eten vindt zijn oorsprong in de traditionele levensstijl van landen die grenzen aan de Middellandse zee. In landen zoals Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje is mediterraan eten dagelijkse kost. De mediterrane keuken verschilt onderling per land of regio. Maar de basis zit wel ongeveer gelijk.

Hoe ziet die basis van het mediterraan ‘dieet’ eruit? Plantaardige voedingsmiddelen liggen grotendeels aan de basis. Voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten, zaden, peulvruchten, volle granen en olijfolie komen rijkelijk voor. Vis, gevogelte, eieren en zuivelproducten (vooral kaas en yoghurt) vullen de voeding verder aan in matige hoeveelheden. Rood vlees en sterk bewerkt voedsel zoals allerhande zoetigheden en snacks komen minder voor als mediterraan eten.

Vrouw met krat vol groenten

Mediterraan eten met producten van bij ons

Deze mediterrane principes sluiten enigszins aan bij principes van de voedingsdriehoek. Typisch aan de mediterrane keuken is dat er vooral verse producten van het seizoen en uit de lokale teelt worden gebruikt. Ze wordt ook gekenmerkt door een zekere soberheid. Het gaat vaak om eenvoudige, maar zeer smaakvolle bereidingen. Deze principes kunnen ook prima toegepast worden met het ruime assortiment (seizoens)producten van bij ons.

Voordelen van het mediterraan ‘dieet’

In een samenleving waar je wordt overspoeld door tal van adviezen voor een gezonde levensstijl, rijst ook de vraag naar het belang van het mediterraan ‘dieet’ en de voordelen ervan.

Door het grote aandeel groenten en fruit, ben je met dit voedingspatroon dagelijks voorzien van een flinke dosis vitaminen, mineralen en niet te vergeten voedingsvezels. Vezels hebben een gunstig effect op de darmhuishouding.

Andere voedingsstoffen die we terugvinden in het mediterraan eten zijn vetten en in het bijzonder onverzadigde of zogenaamde gezonde vetten. We vinden ze vooral in olijfolie, noten, zaden en vis. Zij dragen bij tot normale cholesterolwaarden. Te veel cholesterol in het bloed is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Vrouw maakt salade

Gezond oud worden met het mediterraan ‘dieet’?

Er is ook een verband gevonden tussen mediterraan eten en een hogere levensverwachting. Bepaalde gebieden rond de Middellandse zee behoren tot de ‘Blue zones’. Dit zijn zones waar de bevolking gemiddeld gezonder is én ouder wordt.

Betekent het daarom dat je ongetwijfeld 100 jaar wordt dankzij het mediterraan ‘dieet’? Helaas niet. Meerdere factoren spelen mee in een lang en gezond leven. Jongere bewoners van de mediterrane regio ruilen hun gezonde traditionele voedingspatroon bovendien steeds vaker in voor een minder gezond voedingspatroon (bv. meer zoetigheden en fastfood). Meer producten van buiten de regio vinden hun weg naar lokale keukens. Meer aandacht voor verse lokale voeding kan deze trend hopelijk weer ombuigen.

Mediterraan ‘dieet’ als deel van een gezonde levensstijl

Redenen genoeg dus om geregeld mediterraan te eten. Natuurlijk is het mediterraan ‘dieet’ niet de enige sleutel tot succes, maar een deel van een gezonde levensstijl. Naast de voeding hebben vermoedelijk ook bepaalde mediterrane leefstijlfactoren een bijkomend beschermend effect op de gezondheid: het zonnige klimaat, minder stress, voldoende lichaamsbeweging nemen, voldoende tijd nemen om te eten en om ervan te genieten, meer sociale en familiale interactie en gezelligheid.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes? Volg ons op FacebookInstagram of X.

Zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 

In samenwerking met NICE

Het kenniscentrum voedingsinformatie NICE biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie op maat van voedings- en gezondheidsprofessionals en geeft duiding bij actuele trends en inzichten rond voeding en gezondheid.