In een diep wit bord ligt een wit boterpapiertje met hierin enkele oliebollen. Er is eentje uitgeprikt en ligt op tafel doormidden gesneden, hier zie je duidelijk de blauwe bessen in zitten. Er is bloemsuiker over de oliebollen gestrooid voor een extra zoete toets.

Zelf oliebollen maken: da’s kermis in je eigen keuken

Kooktips

Wie oliebollen of smoutebollen zegt, zegt kermis. Niets roept de typische kermissfeer meer op als een oliebol met bloemsuiker. Dit gistdeeggerecht is een typische lekkernij van bij ons. Wilde je altijd al eens zelf oliebollen maken? Het is eenvoudiger dan je denkt. We helpen je op weg, van het kiezen van de juiste ingrediënten tot het bakken. 

Zijn het nu oliebollen of smoutebollen?

Het eten van gefrituurd deeg kent al een lange geschiedenis en vind je terug op veel plaatsen in de wereld. Zelfs in het oude Egypte en bij de Romeinen werd het al gegeten.

De vormen zijn divers: denk maar aan de Spaanse churros, de Berlijnse bol of de Amerikaanse doughnut. De bollen zoals wij ze kennen zijn typerend voor België en Nederland. In België gebruiken we naast de term ‘smoutebollen’ (omdat de bollen hier vroeger in smout - dierlijk vet - gebakken werden) ook de benaming oliebollen, afhankelijk van de regio. In Nederland hoor je dan weer hoofdzakelijk de benaming oliebol. Nog een opvallend verschil: het beslag is meestal puur in België. In Nederland voegt men vaak rozijnen of gekonfijt fruit toe. En terwijl we bij ons het hele jaar rond oliebollen eten, is het in Nederland een typisch gerecht tijdens de eindejaarsperiode.

Het vroegst ontdekte recept voor ’oliekoecken’ (de voorloper van de oliebol) werd gevonden in het Nederlandse boek ‘De verstandige kock’ uit 1667. Het oudste Belgische recept voor smoutebollen zou dateren uit 1895 en werd sindsdien verder verfijnd.

Oliebollen

Smoutebollen maken: de basis voor succes

Het zorgvuldig afwegen van de hoeveelheden is cruciaal voor het eindresultaat. Er bestaan diverse oliebollenrecepten, elk met hun accenten, maar de basis komt doorgaans op hetzelfde neer. Hieronder vind je de ingrediënten en ons basisrecept voor oliebollen (ongeveer 20 stuks): 

  • 300 g patisseriebloem
  • 120 ml water
  • 120 ml melk
  • 25 g verse gist (Gebruik je droge gist? Dan heb je de helft van de hoeveelheid nodig.)
  • 8 g vanillesuiker
  • 2 kl suiker
  • 2 eieren
  • zout
  • bloemsuiker om af te werken
  • keukengerei: een zeef, een ijsschepper of eetlepel en een frituurpan

Oliebollen bakken in 5 stappen

Zodra je alle ingrediënten verzamelde, kun je beginnen aan het oliebollenbeslag.

  1. Brokkel de verse gist in een maatbeker en los hem samen met de suiker op in lauwe melk. Zeef de bloem (zo voorkom je klonters in het beslag) in een kom. Voeg vervolgens de opgeloste gist en suiker en het water toe. Meng alles goed.
  2. Breek de eieren en scheid het eiwit en de dooiers. Klop het eiwit stijf met de vanillesuiker. Voeg dit toe aan het mengsel samen met de eierdooiers en een snuifje zout. Meng het geheel tot een glad beslag.
  3. Laat dan het deeg zo’n 30 minuten rijzen op een warme plaats. Verhit intussen de frituurolie tot 180°C.
  4. Schep met een ijsschepper of eetlepel telkens wat deeg en laat het in de frituurolie glijden.
  5. Keer de oliebollen tijdens het bakken even om zodat ze een mooie ronde vorm krijgen. Bak ze tot ze goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker. Serveer ze in een puntzak voor het ultieme kermisgevoel. 
In een diep wit bord ligt een wit boterpapiertje met hierin enkele oliebollen. Er is eentje uitgeprikt en ligt op tafel doormidden gesneden, hier zie je duidelijk de blauwe bessen in zitten. Er is bloemsuiker over de oliebollen gestrooid voor een extra zoete toets.

Nog 3 tips

•    Bak niet te veel oliebollen tegelijk. Dit zorgt ervoor dat de olietemperatuur niet te veel daalt.
•    Experimenteer met smaken: voeg bijvoorbeeld stukjes appel, blauwe bessen of een snuifje kaneel toe aan het deeg.
•    Nog wat oliebollen over? Bewaar ze op een koele, droge plaats. Ze zijn het lekkerst vers gebakken, maar je kunt ze een dag bewaren in een luchtdichte verpakking.

Voor alle ingrediënten die je nodig hebt voor onze recepten, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Probeer je onze tips om zelf smoutebollen te maken?

Of denk je dat jouw recept het beste oliebollenrecept is? Laat het ons zeker weten via Facebook of Instagram. Post een video of foto en tag onze kanalen of vermeld #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.