Een krokante bodem van bloemkool en walnoten waarop kleurrijke groentjes liggen zoals wortel, courgetteplakjes en rode ui. De plaattaart ligt op een houten snijplank waar een pizzasnijder langs ligt, de pepermolen en goudgele servette.

Plaattaart maken: een smakelijk plaatje

Kooktips

Pizza ken je ongetwijfeld, maar maakte je ook al eens plaattaart? Een krokante bodem, belegd met de lekkerste ingrediënten die je maar kan vinden: plaattaart heeft voor ieder wat wils! Bovendien is deze taart snel te maken en is ze ook afgekoeld nog altijd overheerlijk. Een smakelijke plaattaart maken die er ook nog eens mooi uitziet? Simpel, met onze tips en recepten!

Wat is een plaattaart?

Een plaattaart is een grote, rechthoekige ‘taart’ die je op een bakplaat klaarmaakt. De basis bestaat meestal uit bladerdeeg (of een ander hartig deeg) dat je belegt met ingrediënten naar keuze, en dat daarna de oven in gaat.

Het beste aan een plaattaart is dat dit gerecht zowel hartig als zoet kan zijn. Je kan het recept dus aanpassen naar jouw smaak, die van je tafelgasten, of het seizoen. Alles is mogelijk!

Een krokante bodem van bloemkool en walnoten waarop kleurrijke groentjes liggen zoals wortel, courgetteplakjes en rode ui. De plaattaart ligt op een houten snijplank waar een pizzasnijder langs ligt, de pepermolen en goudgele servette.

Hoe zelf plaattaart maken?

Plaattaart maken is supersimpel. Volg deze stappen en je zet binnen de kortste keren de perfecte plaattaart op tafel:

1. Leg een goede basis

Alles begint bij het deeg. Bladerdeeg is populair omdat het lekker luchtig en knapperig wordt, maar je kan ook pizzadeeg gebruiken of bijvoorbeeld een bodem maken van bloemkool. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg ervoor dat het overal even dik is. Zo voorkom je verbrande randjes of een ongelijke garing.

2. Kies eventueel je saus

Saus is geen vereiste voor een plaattaart, maar het kan zeker. Bij hartige plaattaarten kan je gaan voor een laagje crème fraîche, tomatensaus of zelfgemaakte pesto. Bij zoete varianten kan je denken aan roomkaas, een dun laagje frangipane of appelmoes.

3. Beleg naar wens

Hier begint de echte pret! Experimenteer volop met verse groenten, vlees, kaas of vis. Of ga voor een zoete plaattaart met fruit, noten of chocolade. Tip: Heb je nog een stukje courgette, een half bakje champignons of wat overgebleven kaas? Een plaattaart is perfect om de restjes in je koelkast weg te werken.

4. In de oven ermee

Zet je plaattaart in een voorverwarmde oven van ongeveer 200 °C en bak hem in 20 à 25 minuten goudbruin en knapperig. Hou wel een oogje in het zeil, want elke oven bakt anders.

Appeltaart met abrikozen en noten

Tips voor de perfecte plaattaart

  • Voorkom een zompige bodem door eerst een laagje paneermeel over het deeg te strooien, voordat je saus of ingrediënten met veel vocht (zoals appel) toevoegt. Zo blijft je bodem lekker krokant.
  • Hou een goede balans tussen de ingrediënten. Te veel beleg kan ervoor zorgen dat je plaattaart niet goed gaart of te zwaar wordt. Liever minder, maar goed verdeeld, dan een overdaad aan toppings.
  • Geef je plaattaart een extraatje door lekkere kruiden toe te voegen. Rozemarijn, tijm, fijngehakte bieslook, peterselie of salie werken geweldig in hartige varianten. Voor zoete plaattaarten kan je denken aan kaneel, vanille, gember of een vleugje kardemom.
  • Krijg je veel volk over de vloer? Zet verschillende toppings op tafel en laat je gasten zelf hun stukje plaattaart afwerken. Succes gegarandeerd!
  • Plaattaart is heerlijk wanneer ze lekker warm uit de oven komt, maar ook koud is het de perfecte snack. Maak er eventueel een frisse salade bij en neem de plaattaart mee naar je werk als lunch.

Tip: van alles wat lekker is om in onze recepten voor plaattaart te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Staat plaattaart bij jou op de eerste plaats?

Een lekkere plaattaart smaakt niet alleen overheerlijk, het ziet er ook echt uit als een plaatje! Hou je van alles wat nog maar in de buurt komt van plaattaart, bekijk dan ook zeker onze tips om quiche of galette te maken. Heb je zelf nog tips of recepten? Laat het ons weten via Facebook of Instagram met #lekkervanbijons.

Volg ons op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.