Provençaalse saus

Provençaalse saus, da’s zomer in een kookpot!

Met een Provençaalse saus voeg je meteen een vleugje zomer toe aan de simpelste gerechten. Deze saus is trouwens niet alleen lekker zomers, maar ook lekker budgetvriendelijk. Eens uitproberen in de keuken? Mais oui, bien sûr!

Recept om Provençaalse saus te maken

Een op-en-top Provençaalse saus zet je al heel snel én met weinig ingrediënten op tafel.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 ajuin
  • 2 paprika’s (bvb. een rode en een gele)
  • 1 wortel
  • Twee teentjes knoflook
  • 800 g tomatenblokjes uit blik
  • Een blokje groentebouillon
  • Een takje tijm
  • Een laurierblad
  • Olijfolie
     
  1. Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en stoof de ajuin glazig.
  2. Plet de knoflook en voeg deze toe, samen met de stukjes wortel en paprika. Laat alles enkele minuten stoven op een laag vuur.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe en verkruimel het bouillonblokje hierover.
  4. Doe ook het laurierblad en de tijm erbij en laat alles een 20-tal minuten pruttelen.
  5. Op het einde kan je de Provençaalse saus bijkruiden met peper, zout, Provençaalse kruiden en eventueel suiker om de saus iets minder scherp te maken.

Tips om je Provençaalse saus te pimpen

Met het recept hierboven maak je een superlekkere Provençaalse saus, maar je kan ook freestylen en nog andere ingrediënten toevoegen. Een paar tips:

  • Meer groenten, meer feest! Courgette, champignons, aubergine: ze voelen zich allemaal thuis in een Provençaalse saus.
  • Je kan de tomatenblokjes vervangen door verse tomaten die je ontvelt en in stukjes snijdt. Om tomaten makkelijk te pellen maak je met een scherp mes een ondiep kruis in de boven- en onderkant van de tomaat. Dompel ze enkele seconden onder in kokend water en laat dan schrikken in koud water.
  • In plaats van een bouillonblokje kan je wat droge witte wijn toevoegen.
  • Als afwerking is er de klassieke fijngehakte peterselie, maar er zijn nog heel wat andere smaakmakers die je kan kiezen. Denk aan fijngehakte basilicum, een theelepel citroenzeste of grof gehakte kappertjes of olijven.

Hoe maak jij Provençaalse saus?

Met biefstuk en frietjes, met rijst en kip, met gehaktballetjes, zeebaars of kotelet: hoe eet jij het liefst Provençaalse saus? En welke ingrediënten vind jij echte must haves voor een geslaagde Provençaalse saus? Laat het ons weten via Facebook of Twitter, of tag je foto’s op Instagram met #lekkervanbijons. We zijn benieuwd!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!