Superfoods, onzin of zinvol?

Superfoods, onzin of zinvol?

De superfood-hype schreeuwt het uit van de gezondheidsvoordelen. Je zou je bijna schuldig voelen als je koelkast niet tot de nok gevuld is met chiazaad, goji-bessen en quinoa. Kunnen enkel ingevoerde zaadjes en bessen ons redden? Dat klinkt als onzin. Daarom presenteren we je de superfoods van bij ons. 

Wat zijn superfoods?

Om superfood van bij ons te vinden, moeten we eerst weten wat men precies bedoelt met ‘superfoods’. Dat blijkt moeilijker dan gedacht.

Er bestaat namelijk geen wettelijke definitie van het begrip superfoods. Iedereen kan en mag de term vrij gebruiken (en doet dat dus ook). Erger is dat er voor al die gezondheidsvoordelen weinig of geen wetenschappelijk bewijs is. Niemand weet dus of de superfood-hype terecht is en of de gezondheidsvoordelen ook reëel zijn. Zijn goji-bessen gezonder dan andere bessen, is chiazaad gezond in het kwadraat? Sluitend bewijs is niet te vinden voor al deze claims. 

Superfoods van bij ons: wat weten we al?

Allereerst, de term superfoods is dus onzin, want het is een uitgevonden begrip. Dat betekent niet dat chiazaad ongezond is, maar wel dat het niet per se gezonder is dan voeding van hier.

Wat vaststaat, is dat er niet één ‘superfood’ bestaat dat alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. De voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft komen uit verschillende voedingsmiddelen. Wil je gezond en fit zijn? Zorg dan minstens voor afwisseling in je menu.

We weten ook dat ingevoerde ‘superfoods’ vaak de hele wereld rondreizen voor ze op ons bord terecht komen. Dat heeft een invloed op de voedingswaarde. De algemene regel is: hoe langer de tijd tussen de oogst en het eten van een vers product, hoe lager de voedingswaarde. Niet onbelangrijk als je moet kiezen tussen een appel, vers van de boom, of goji-bessen uit Tibet.

Gouden regel: Een supervoedingspatroon bestaat en het heet: variatie. 

Vitaminen en mineralen: wat zit waar?

Een afwisselend menu zit vol verschillende voedingsstoffen en maakt deel uit van een gezond voedingspatroon. En die voedingsmiddelen vol van verschillende voedingsstoffen worden gewoon hier bij ons geproduceerd. Gevarieerd eten, is het echte superfood. 

Groenten en ijzer, kalium, calcium en vitaminen

Afhankelijk van de soort leveren groenten verschillende mineralen (bijvoorbeeld ijzer, kalium, calcium, foliumzuur) en verschillende vitaminen (bijvoorbeeld vitamine C en vitamine A). 

Sommige groenten hebben meer van een bepaalde voedingsstof, bijvoorbeeld:

  • Betacaroteen: wortelen
  • foliumzuur en ijzer: groene (blad)groenten
  • vitamine C: paprika (vooral de rode) en bloemkool
  • kalium: sla en tomaat

We kunnen het niet genoeg benadrukken: variatie is het superfood. Verschillende groentesoorten leveren verschillende voedingsstoffen aan.

Gouden regel: hoe meer kleur op je bord, hoe meer variatie aan voedingsstoffen.

Fruit en vitamine C (opgelet met gedroogd fruit)

Vitamine C zit vooral in aardbeien en zwarte bessen.

Wist je dat een groot deel vitamine C verloren gaat bij gedroogd fruit? Superfoods zoals goji-bessen worden gedroogd, omdat ze lange afstanden moeten afleggen. Dat betekent minder vitamine C. Omdat gedroogd fruit geconcentreerder is, bevat het wel meer van bepaalde mineralen, maar helaas zorgt de concentratie tegelijkertijd voor meer suiker per 100 gram. Vers, niet geperst en ongezoet fruit krijgt altijd de voorkeur boven gedroogd fruit.

Gouden regel: Eet zowel groenten als fruit met de seizoenen. De seizoenen zorgen vanzelf voor variatie.

Omega 3 - vetzuren

Eet je lijnzaad omdat er veel omega 3- vetzuren in zitten? Ook vette vis, zoals horsmakreel, biedt veel omega 3-vetzuren. Iedereen is wild van avocado’s. Daarin zitten inderdaad onverzadigde vetten, maar geen omega 3.

Koolhydraten met een maximum aan voedingsstoffen

Volkoren graanproducten en aardappelen zitten in de koolhydraten-groep. Quinoa is een echte superfood-hype. Hoewel het geen graan is, wordt het toch vaak tot deze groep gerekend.

Hoewel quinoa voedingsstoffen zoals eiwit, magnesium en ijzer aanlevert, bevat het meer energie of calorieën dan de aardappel en levert het in tegenstelling tot aardappel geen vitamine C aan. Aardappel is zo gek nog niet, hè.

(voor de duidelijkheid: calorieën zijn de duivel niet, maar sommige vermijd je beter)

Conclusie: variatie is het superfood

Zijn superfoods onzin? Ja, want ze bestaan eigenlijk niet. Een supervoedingspatroon bestaat wel. Variatie is het toverwoord. Het is de afwisseling in verschillende voedingsmiddelen die zorgt voor een gezond voedingspatroon. Je hoeft dus niet ongerust te zijn als er geen ‘superfoods’ in jouw keukenkast te bespeuren vallen.  

Genoeg over de zin en onzin van superfoods. Laten we lekker koken

In deze recepten zit genoeg variatie voor een hele week.   

Heb jij een van onze recepten geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons