Helden van onze velden

Vlaamse landbouwsector geeft het goeie voorbeeld: minder voedsel verspillen doe je zo

Duurzaamheid

Aardappel-, groente- en fruitsectoren delen drie concrete tips om minder voedsel te verspillen

De Vlaamse aardappel-, groente- en fruitsectoren (AGF) leveren heel wat inspanningen op vlak van duurzaamheid. Ook wat betreft het verminderen van voedselverlies en -verspilling: van geoptimaliseerde rooi- en teelttechnieken tot een waaier aan afzetmarkten en het gebruik van eigen plantenresten voor betere bodemkwaliteit. Zo weinig mogelijk gaat verloren.

Dankzij de nauwe samenwerkingen en geoptimaliseerde processen tussen de aardappeltelers, -verpakkers en -verwerkers, worden ongeveer 95% van alle aardappelen geconsumeerd. Er blijven steeds minder aardappelen achter op de velden dankzij geoptimaliseerde rooitechnieken en het gros van de teelt vindt ook een afzetmarkt. Van de aardappelen die geteeld worden voor de versmarkt, wordt 80% verpakt en verkocht. Het gros van de exemplaren met kleine gebreken (15%) wordt verwerkt tot puree of kroketten. De onverkochte aardappelen vinden via supermarkten hun weg naar de voedselbanken of sociale ondernemingen. De weinige overschotten worden verwerkt tot veevoeder (5%), de rotte aardappelen tot biogas. 

Dankzij de jarenlange ervaring van de telers en het selecteren van de juiste variëteiten, is ook het gros van de groenten en fruit marktconform en dus verkoopbaar. De reststromen worden vaak op de bedrijven zelf verwerkt. Denk aan aardbeien die geoogst worden zonder kroontje en verwerkt worden tot confituur, appelsap van appels die te groot of te klein zijn, of plantenresten die in de bodem worden verwerkt voor een betere bodemkwaliteit.

Voedselverspilling AGF

In cijfers: van de jaarlijkse aanvoer van één miljoen ton groenten en fruit op de veilingen wordt liefst 98% verkocht voor zowel de versmarkt als de industrie. De overige 2% van producten die geen afzet vonden, wordt geschonken aan voedselbanken of verwerkt tot veevoeder of gebruikt in composterings- of biogasinstallaties.

Aangezien de Belg jaarlijks gemiddeld 345 kilogram voedsel in de vuilnisbak gooit en 20% van elke vuilniszak uit voeding bestaat, delen we graag handige tips om die verspilling te beperken: 

  1. De juiste bewaring is essentieel. Bewaar aardappelen en vruchtgroenten zoals tomaten, paprika’s, courgetten en aubergines koel en donker. Doe dat in een kelder, garage of koelkast op een temperatuur niet hoger dan 7°C. Zo kiemen je aardappelen niet. Groenten en fruit houd je dan weer perfect vers in de groentelade van de koelkast waar de temperatuur rond de 4-6°C schommelt. Behalve vruchtgroenten: die bewaar je idealiter op 12°C in een donkere en goed verluchte plaats zoals de kelder of een koele berging.
  2. Eet gerust aardappelen met kiemen of blauwe plekken: die zijn net zo smaak- en kwaliteitsvol. Snijd kiemen, blauwe plekken of kloven er gewoon uit. Voelt de aardappel stevig aan? Dan is die perfect eetbaar. 
  3. Wees creatief met restjes. Heb je een overschot aan groenten, of groenten die niet meer zo vers zijn? Maak er bouillon van, of verwerk ze - inclusief de steel van broccoli of bloemkool - tot soep. Met aubergine, courgette en tomaten heb je zo een ratatouille. Overrijp fruit? Perfect te gebruiken voor een tarte tatin, smoothie of confituur. Restjes gekookte aardappelen? Bak ze of verwerk ze tot een aardappelsalade, puree of tortilla.

Wie zijn de 'Helden van onze velden'?

Lees hier meer