Wereldvoedseldag: een dag om stil te staan bij meer voedselzekerheid en minder voedselverspilling
Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag of World Food Day. Dit initiatief van de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) is bedoeld om de aandacht te vestigen op de wereldwijde problematiek rond voedsel. Voedsel moet voedzaam, beschikbaar, betaalbaar en veilig zijn en zorgen voor variatie op het bord.
Hoewel er globaal genoeg voedsel voor iedereen is, hebben miljoenen mensen te maken met malnutritie in de vorm van ondervoeding, voedingstekorten en/of obesitas. Tegelijkertijd wordt wereldwijd een aanzienlijk deel van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Dat kan en moet anders. Iedereen heeft een rol te spelen. Hoe kun je hier als burger ook je steentje bijdragen? We delen hieronder enkele tips.
Recht op voeding, voor een beter leven en een betere toekomst
De FAO organiseert op wereldvoedseldag diverse activiteiten waaraan meer dan 150 landen deelnemen, waaronder ook België. De organisatie wil ons aanmoedigen om na te denken over onze eigen rol in deze problematiek en om actie te ondernemen.
De realiteit van voedselonzekerheid
Miljoenen mensen hebben geen of te weinig toegang tot voldoende, voedzaam en veilig voedsel of beschikken over te weinig voedselvaardigheden om gezond en gevarieerd te kiezen en te koken. Armoede, conflicten, de klimaatverstoring en discriminatie dragen bij aan deze problematiek.
Voedselonzekerheid heeft ernstige gevolgen voor gezondheid, ontwikkeling en welzijn. Kinderen die ondervoed zijn, zijn kwetsbaarder voor ziektes en hebben meer kans op leerproblemen. Dit gegeven is niet alleen meer een probleem in ontwikkelingslanden. Ook in rijke landen hebben steeds meer mensen ermee te maken.
Hoe kun jij helpen? Steun organisaties die zich inzetten voor voedselhulp en voedselzekerheid. Dat kunnen organisaties zijn die internationaal of lokaal werken zoals bijvoorbeeld de voedselbanken of Brood(doos)nodig?!, een initiatief van Enchanté vzw, dat in diverse steden de problematiek van lege brooddozen op school aanpakt.
Mensen inspireren en helder informeren om meer met producten van bij ons aan de slag te gaan kan bijdragen tot meer voedselvaardigheden. Lekkervanbijons.be draagt hiertoe bij.
Voedselverspilling: een jammere zaak
Voedselverspilling ontstaat wanneer eten en drinken dat bestemd is voor menselijke consumptie daarvoor niet gebruikt wordt. Wereldwijd wordt er jaarlijks ongeveer 1.3 miljard ton voedsel verspild. Dat is ontzettend veel. Het komt overeen met een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt. Dit betekent dat enorme hoeveelheden water, landbouwgrond en energie verloren gaan.
In Vlaanderen noteert OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) 883.740 ton aan voedselverlies. Van deze hoeveelheid wordt 73 procent ingezameld en geherwaardeerd, maar nog 27 procent wordt grotendeels verbrand via het restafval. Ook hier is dus nog werk aan de winkel.
Voedselverspilling draagt bij aan de klimaatverstoring. De productie van voedsel is namelijk mee verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de uitstoot van broeikasgassen. We kunnen voedselverspilling aanpakken door bewuster om te gaan met ons voedselconsumptiegedrag. Dit kan door bewuster voedsel te kopen, restjes te gebruiken en voedsel goed te bewaren. Op Lekkervanbijons.be vind je hierrond ideeën en tips.
Meer weten over Wereldvoedseldag?
Vind hier meer info over World Food Day.
Welke acties onderneem jij? Laat het zeker weten via onze Facebook-pagina, Instagram of X. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!