Flammkuchen met pulled pork

Zelf vlammend lekkere flammkuchen maken

Kooktips

Wat begon als een trucje van bakkers om te controleren of hun oven warm genoeg was, draaide uit in een vlammend lekker gerecht: de flammkuchen! Met deze pizza-achtige snack zet je in een mum van tijd een lekkere maaltijd op tafel, waar je bovendien naar hartenlust mee kan variëren. Zelf eens proberen? Wij geven je tips en recepten om een knapperige flammkuchen te maken.

Wat is flammkuchen?

Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas. Het werd gebakken in een houtoven met echt vuur — vandaar de naam. Flammkuchen wordt ook wel tarte flambée genoemd en lijkt op een dunne, krokante pizza. Het wordt vaak gegeten als hartige snack of als volwaardige maaltijd.

De basis van flammkuchen is een dunne deegbodem, die meestal wordt gemaakt zonder gist voor een knapperige textuur. De traditionele toppings zijn crème fraîche of zure room, dun gesneden ui en spekjes. Een echte flammkuchen wordt nog steeds gebakken in een erg hete oven, zodat de randen mooi krokant worden.

Flammkuchen met pulled pork

Zo maak je zelf flammkuchen

Een klassieke flammkuchen stel je als volgt samen.

De bodem

Een echte flammkuchen maken, dat begint bij de bodem. Er zijn twee manieren om deze te bereiden: met of zonder gist. Gebruik je gist, dan lijkt de bodem meer op brooddeeg. In de Elzas wordt flammkuchen echter meestal zonder gist gemaakt. Dan gaat er enkel bloem, zout, lauw water en olie in. Kneed de ingrediënten goed door elkaar en laat het deeg minstens een uur rijzen voor je het dun uitrolt.

Tip: geen zin om zelf deeg voor je flammkuchen te maken? Een kant-en-klaar pizzadeeg uit de supermarkt komt het dichtst in de buurt.

Het beleg

De klassieke flamkuchen beleg je met crème fraîche of zure room, dunne uienringen en gebakken spek. Breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Rasp er eventueel wat kaas over voor je de flammkuchen in de oven schuift (ongeveer 10 minuten op 250 °C).

Tarte flambée met zoete aardappelsalade

Tips en toppings voor flammkuchen

Een van de redenen waarom flammkuchen zo populair is, is zijn veelzijdigheid. Met vlees of vegetarisch, zout of zoet: met flammkuchen kan je heel wat kanten op. Deze variaties zijn alvast de moeite waard om te proberen:

  • Geef je flammkuchen extra punch met geitenkaas. Werk af met rode ui, een lepeltje honing en grofgehakte hazelnoten. Ook ideaal als aperitiefhapje!
  • Probeer eens een flammkuchen met groene aspergetips en kerstomaten. Aspergetips zijn snel gaar en houden tegelijk een lekkere bite wanneer ze uit de oven komen.
  • Wat dacht je van een zoete flammkuchen als dessert? Beleg hem met dunne appelschijfjes en kaneelsuiker en werk af met amandelschilfers, rozijnen en honing na het bakken.
  • Niet alleen spek, maar ook salami is een uitstekende keuze als beleg voor je flammkuchen. Heerlijk met een zachte kaas erbij, zoals Damse brie.
  • Fan van vis? Ook forel en schelvis voelen zich thuis op flammkuchen! Combineer schelvis met venkel en gedroogde tomaten, of probeer forel met rode ui, zure augurkjes, dille en mierikswortel.
  • Een andere manier om te variëren met flammkuchen is door een smaakmaker toe te voegen aan het deeg. Met rozemarijn of tijm creëer je bijvoorbeeld een smaakvolle basis op zich, die genoeg heeft aan crème fraîche en gegrilde groenten (zoals paprika en courgette).

Tip: van alles wat lekker is om in onze recepten voor flammkuchen te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij land- of tuinbouwer in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

In vuur en vlam voor flammkuchen?

Flammkuchen of tarte flambée: da’s altijd een goed idee! Maakte jij een van onze recepten voor flammkuchen? Of heb je nog tips om te variëren op de klassieke flammkuchen? Laat het ons weten via FacebookInstagram of X met #lekkervanbijons.

Volg ons op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.