Portobelloburger met gebakken ui en Flandrien gerijpt

Mensen van bij ons: Jan Desmet van kaasmakerij Flandrien

1,2 miljoen kilogram. Dat is hoeveel kaas ze bij kaasmakerij Flandrien per jaar maken. En hoewel dit erg veel lijkt, blijft de productie van Flandrienkazen relatief kleinschalig. Bij Flandrien draagt men het ambacht van kaasmaken hoog in het vaandel, primeert bovenal de smaak en krijgen de kazen veel tijd voor rijping. We spraken met Jan Desmet, zaakvoerder van het sterk groeiend Werviks bedrijf.

Jan Desmet van kaasmakerij Flandrien

Geschiedenis & toekomst

Jan Desmet werd geboren met het kaasgen. Zijn grootvader begon een kaasgroothandel tijdens het interbellum die sindsdien uitgroeide tot een gerenommeerde familiezaak. Maar toen Jan zelf aan de beurt was, zag de markt er heel anders uit dan in de beginjaren.

Eind jaren 90 gingen groothandelaars hun aanbod sterk verruimen. De pure kaasgroothandel, zonder verkoop van bijvoorbeeld vleeswaren, kwam in moeilijk vaarwater terecht. Jan was dus genoodzaakt het over een andere boeg te gooien. Om die reden voerde hij een verschuiving door van het pure aankopen van kaas naar het zelf maken van kaas. De kaasgroothandel werd met andere woorden geleidelijk een kaasmakerij. Sinds 2013  staat de kaasmakerij volledig op eigen benen en groeit het bedrijf jaarlijks aanzienlijk.

Ambacht

Voor Jan is de kwaliteit van zijn kazen van het grootste belang. Flandrien staat voor ‘karaktervolle kazen van eigen bodem’ en dat loont. De smaak wordt zorgvuldig gecontroleerd want net daarom kiezen mensen voor Flandrienkaas.

Jan en zijn ploeg werken enkel met de beste melk van Vlaamse koeien. Daarvoor onderhouden ze nauwe contacten met de boeren. Ze weten bij Flandrien precies wanneer ‘hun’ koeien in de stal staan en wanneer ze in de weides grazen. Wat de koeien eten, heeft een impact op de kaas en Jan hecht belang aan een stabiele en herkenbare smaak. Daarom gaat hij bewust bepaalde kwaliteitseisen opleggen aan de boeren en betaalt hij zelfs een premie aan de boeren om de melkkwaliteit opperbest te houden.

Flandrien-kaas wordt ingepakt

Eens de melk geleverd is, gaan de kaasmeesters aan de slag. Ze roeren handmatig de wrongel die in de eerste etappe van het kaasmaken gemaakt wordt. Ze voelen of die droger of natter is dan gewoonlijk. Hierop gaan ze het proces van het kaasmaken afstemmen. Jan vertelt dat elke batch kaas die gemaakt wordt op het einde nogmaals geproefd wordt om zeker te zijn van de kwaliteit. Het is te danken aan deze zorgvuldige werkwijze dat de ambachtelijke Flandrienkazen uitblinken, en met resultaat!

Prijzen

De laatste jaren sleept het jonge merk erkenning na erkenning in de wacht. Jan vertelt dat hij in 2014 in het geheim deelnam aan de World Cheese Awards, een wedstrijd voor kaasmakers uit de hele wereld. Hij wilde geen te hoge verwachtingen scheppen maar zijn inzending bleek een schot in de roos. Het bedrijf won meteen goud voor hun Flandrien Oud. Zo kwam alles in een stroomversnelling. Er kwamen positieve artikels in heel wat kranten en Flandrien stond op de kaart. Bij hun laatste deelname aan de World Cheese Awards sleepten de Flandrienkazen maar liefst 7 awards in de wacht.

Kies Belgisch

Tot slot geeft Jan ons nog een tip voor tijdens het winkelen. “Of je nu gaat voor een zachte kaas of een harde, één met karakter, een blauwe of iets anders. Kaas proeven is iets heel persoonlijks. Maar als je een keuze maakt, kies dan vooral voor Belgische kazen!”

We zullen het onthouden Jan!

Benieuwd naar de kazen van Flandrien? Check zeker hun website en probeer zeker dit verrukkelijk recept van op hun Facebookpagina.

Kaaskroketten met Flandrien-kaas

Ben jij ook fan van Flandrien-kaas? Of heb je nog tips of recepten met deze karaktervolle kaas van bij ons? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons! Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

© beelden: Flandrien