Kwaliteitsvol konijn op je bord
Genieten van een stukje konijn begint met de zekerheid dat de kwaliteit van wat op je bord ligt, gewaarborgd is. Dat kan alleen door een integrale ketenbewaking en kwaliteitszorg. Bij het slachten, versnijden en verwerken worden zeer strenge kwaliteitsnormen gehanteerd om een uiterst hygiënisch product af te leveren bij de verkooppunten. Permanent wordt er toezicht gehouden op en controle uitgevoerd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Ieder konijn en/of verpakking van konijn en konijnendelen moet een erkenningsnummer dragen van het slachthuis.
Door de professionele manier van kweken en slachten is konijn nu een heel jaar door te verkrijgen bij de slager, poelier en grootwarenhuis, zowel vers als diepgevroren.
De konijnenhouderij bestaat uit familiale bedrijven. De konijnen worden er uitsluitend met plantaardig voer bestaande uit granen en luzerne, wat de gezondheid en de bevleesdheid van het konijn bevordert, gevoed.
Belgische konijnenhouders kiezen voor diervriendelijkste huisvesting
Op 1 januari 2025 is artikel 23 in werking getreden met enkele nieuwe bepalingen rond de huisvesting. Je kunt hier de volledige wetgeving terugvinden. Een belangrijk onderdeel van die wetgeving is dat de konijnen minstens 6000 cm² ter beschikking moeten hebben en dat het dak voor meer dan de helft open moet zijn. België is hiermee een voortrekker op het vlak van dierenwelzijn in Europa. Het is dus aanbevolen om bij de aankoop van konijn in de winkel te letten op de herkomst van je aankoop. Belgische of gecertificeerde herkomst garandeert deze dierwelzijnsstandaard.