De Zuivele Waarheid: een podcast over MEER dan melk
Samen met Hetty Helsmoortel (je kent haar misschien van Nerdland Podcast en het Nerdland Festival) maakten wij een podcast over melk. Of nee... over MEER dan melk.
In 5 afleveringen gingen we op zoek naar kleur en nuance, waar momenteel misschien zwart-wit heerst. We praatten met experten, wetenschappers en dierenartsen. We stelden hen onze — en ook jouw — meest prangende vragen over zuivel. In de brede zin van het woord. Elke aflevering zetten we een ander hot topic centraal. Van gezondheid over duurzaamheid en biodiversiteit tot dierenwelzijn. We doken ook het veld in. Letterlijk dan. Tussen de koeien, de kaas, de modder en de mest. En samen met The Messy Chef Jelle maakten we telkens een lekker gerechtje met zuivel.
Benieuwd? Beluister hier de podcast! Je kan alle afleveringen ook terugvinden op Spotify, Google Podcast en Apple Podcast.
De Zuivele Waarheid S1E1: Voeding en gezondheid
Host: Hetty Helsmoortel
Gastsprekers: Inge Coene (NICE), Ien Vitse (Food for Athletes & Jumbo-Visma) en Jolien Plaete (Vlaams Instituut Gezond Leven)
Beginnen doen we in deze eerste aflevering met voeding en gezondheid. Want het voedingsadvies vliegt ons om de oren en het is soms moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. Past zuivel nu wel of niet in een gezond en evenwichtig voedingspatroon? Is er een link met kanker of hart– en vaatziekten? En die voedingsdriehoek, is dat wetenschap of toch vooral lobbywerk? We spraken met twee voedingsdeskundigen, Inge Coene en Jolien Plaete, en we gingen te rade bij Ien Vitse, sportdiëtiste van de wielerploeg Jumbo-Visma.
De Zuivele Waarheid S1E2: Klimaatimpact en CO2
Host: Hetty Helsmoortel
Gastsprekers: Annemie Geeraerd (K.U. Leuven), Bart Vanderstraeten (Het Koeweidehof) en Veerle Fievez (UGent)
In deze aflevering — eigenlijk in de komende twee afleveringen — gaan we dieper in op het thema duurzaamheid. Een hot topic waar zeer terecht ontzettend veel belang aan gehecht wordt dezer dagen. Maar wat betekent duurzaamheid nu echt? Hoe wordt de CO2-uitstoot van een voedingsmiddel berekend, hoe zit het met de methaanuitstoot van onze koeien en is onze Vlaamse melk nu duurzaam of niet? Voor deze aflevering zaten we samen met twee professoren, Veerle Fievez en Annemie Geeraerd, en gingen we op bezoek bij Bart Vanderstraeten. Hij runt een melkveebedrijf dat elektriciteit maakt uit de mest van koeien.
De Zuivele Waarheid S1E3: Meer dan CO2
Host: Hetty Helsmoortel
Gastsprekers: Ilse Van den Broeck (praktijkcentrum Hooibeekhoeve), Petra Thys (De Laerhoeve) en Tessa Avermaete (K.U. Leuven)
Ook in deze aflevering focussen we op duurzaamheid. Een thema dat zo belangrijk is dat het gerust twee afleveringen mag duren. Vorige keer lag de focus vooral op CO2 en methaan maar er is natuurlijk veel meer. De productie van zuivel heeft ook een impact op de bodem, op het watergebruik, op stikstof en op biodiversiteit. Hoe zit dat precies in elkaar en wat kunnen wij als consument nu eigenlijk zelf doen? Om een antwoord te krijgen op die vragen gingen we in gesprek met Ilse Van Den Broeck van praktijkcentrum Hooibeekhoeve, professor bio-economie Tessa Avermaete en Petra Thys van De Laerhoeve.
De Zuivele Waarheid S1E4: Dierenwelzijn
Host: Hetty Helsmoortel
Gastsprekers: Pieter Passchyn (Milkadvice), Hannelore Knockaert (Beepophof) en Bert Driessen (Dier&Welzijn, KU Leuven)
In aflevering 4 hebben we het over koetjes en kalfjes. Letterlijk dan. Want hoe vaak moet een koe eigenlijk een kalfje krijgen om melk te blijven geven? En waarom worden beiden zo snel van elkaar gescheiden? Doet melk geven eigenlijk pijn? En is het oprekken van de limieten van melkproductie goed voor de dieren? Kortom, een aflevering over dierenwelzijn. Een gevoelig thema dat we met de nodige context en nuance te lijf zijn gegaan. We zaten samen met een dierenarts, Pieter Passchyn, een onderzoeker, Bert Driessen, en we hadden ook een open gesprek met melkveehoudster Hannelore Knockaert. Op zoek naar duidelijke antwoorden op de meest kritische vragen.
De Zuivele Waarheid S1E5: Veelzijdigheid van melk
Host: Hetty Helsmoortel
Gastsprekers: Barbara Kerkaert (Inex), Louis-Philippe Deweer (‘t Groendal) en Frederic Leroy (VUB)
We zijn in de voorbije aflevering al heel veel te weten gekomen over melk en zuivel. Maar melk is ook gewoon echt lekker en je kan er zo veel mee doen. In de laatste aflevering van deze podcastreeks hebben we het dus over de veelzijdigheid van melk. Het wordt dan ook een veelzijdige aflevering waarin we een aantal boeiende thema’s bundelen. Om te starten kijken we of de drie grote thema’s uit onze reeks — gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn — ook belangrijk zijn in de bedrijven die onze melk verwerken. We gingen langs bij ‘t Groendal waar we proeven van kaas die vorig jaar in de ruimte is geweest en we praten met professor Frederic Leroy over zuivel in een sociaal-cultureel en historisch kader. Waarom is zuivel ons dieet binnengekomen? En hoe bepaalt voeding onze identiteit? We koken ook een laatste keer met Jelle.
Wil je graag een aflevering herbeluisteren? Je vindt ze ook terug op Youtube, Spotify, Google Podcast en Apple Podcast.
Heb je nog vragen? Of ken je nog lekkere gerechten met zuivel van bij ons? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons of #melkmoment.
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube.