Noordzee

6 tips om onze Noordzee te beschermen

Duurzaamheid

We produceren wereldwijd gemiddeld 300 miljoen ton plastic per jaar. Een deel daarvan eindigt elk jaar in onze zeeën. Dat afval is afkomstig van zowel op zee als op land. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat er minder afval in onze Noordzee belandt? We zetten 6 eenvoudige tips op een rij!

6 tips om onze Noordzee te beschermen

Laat je afval niet achter op het strand: gooi het in de vuilnisbak of neem het mee

Als je het afval laat liggen, is de kans groot dat het wegwaait en in zee belandt. Stop ook je sigarettenpeuken in een strandasbakje, want het kan tot 5 jaar duren voor ze afgebroken worden in zee.

Spoel verfresten niet door, maar breng ze naar het containerpark

Ook verfresten dragen bij tot microplastics in het milieu. Spoel daarom je verfkwast niet uit onder de kraan, dat spoelwater hoort thuis op het containerpark.

Vermijd wegwerpplastic, hergebruik en recycleer verpakkingen

Gebruik een herbruikbare tas voor je boodschappen. Vermijd wegwerpplastic en gebruik bijvoorbeeld een drinkfles, een herbruikbare koffiemok, een brooddoos of een stoffen lunchzakje. Door te kiezen voor kraantjeswater spaar je heel wat plastic flessen uit. Op deze manier verklein je je ecologische voetafdruk en het is bovendien beter voor je portemonnee.

Kies tandpasta, scrubs en cosmetica zonder microplastics

Microplastics zijn deeltjes die te klein zijn om te worden gefilterd door zuiveringsinstallaties. Ze belanden m.a.w. uiteindelijk in onze waterlopen en de zee. Sta ook even stil bij hoe vaak je je kleding wast. Veel kledingstukken bestaan namelijk uit synthetische vezels. Hierdoor komen ook bij elk wasbeurt microplastics vrij.

Ten slotte, kies voor lokale en seizoensgebonden vis

Koop vis van het seizoen die aangevoerd wordt in onze Vlaamse visveilingen. Voedsel dat dichtbij geproduceerd wordt, heeft vaak een lagere ecologische impact. Bovendien hanteren onze vissers strenge regels en quota met zo min mogelijk schade aan de zeebodem en de omgeving. Op die manier blijft de ecologische impact zo beperkt mogelijk. Lees hier meer over de inspanningen die onze vissers leveren om plasticvervuiling in zee tegen te gaan.

Nog vragen of suggesties? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes.