Kan je puree invriezen?
Mmm, puree! Zo’n typisch gerecht waar je al gemakkelijk wat te veel van klaarmaakt. Maar wat moet je doen als je nog veel puree over hebt? In de koelkast kan je hem slechts een paar dagen bewaren, maar gelukkig kan je puree ook invriezen. Wij vertellen je hoe!
Tip: heb je nog veel aardappelen in huis die niet meteen op het menu staan? Voorkom dat ze slecht worden en maak er puree mee die je daarna invriest. Ideaal wanneer je binnenkort eens geen zin hebt om te koken.
Voeg smaakmakers toe aan je puree
Iedereen die graag aardappelpuree eet, weet dat een klontje boter en een scheutje melk of room je puree nóg meer smaak geven. Maar dat is niet alles. Het zijn ook deze smaakmakers die ervoor zorgen dat je puree niet waterig wordt wanneer je hem invriest. Ga je dus puree maken die je achteraf misschien wil invriezen? Voeg dan zeker wat melk, boter of room toe.
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt. Zijn je potjes niet helemaal vol? Leg dan plastic folie bovenop de puree, zo voorkom je dat er een laagje ijs wordt gevormd. Sluit de potjes ook goed af. Op die manier kan je de puree 2 à 3 maanden in de vriezer bewaren.
Tip: breng labels aan op de potjes zodat je weet hoe lang de puree al in de diepvriezer staat.
De puree terug opwarmen
Ideaal is om de puree een dag op voorhand al in de koelkast te zetten zodat hij kan ontdooien. Warm de dag zelf een beetje melk op in een steelpannetje en doe hier de puree bij. Laat alles opwarmen op een zacht vuur en roer er geregeld door.
Heb je nogal last-minute beslist dat je de puree uit de vriezer wilt halen? Dan kan je hem ook in de microgolfoven of in de oven opwarmen.
In de microgolfoven
Zet de puree afgedekt in de microgolfoven en laat hem 2 minuten opwarmen op ongeveer 650W. Roer daarna goed door en zet hem opnieuw in de microgolfoven voor 6 à 8 minuten op dezelfde stand.
In de oven
Verwarm je oven voor op 180°C en zet de puree er ongeveer een half uur in om te ontdooien en op te warmen.
Tip: Is de puree te waterig na het ontdooien? Een klontje boter of melk doen wonderen, net zoals een lepel zure room of crème fraîche. Proef daarna nog eens en kruid de puree eventueel bij.
Tip: van alle ingrediënten die in deze gerechten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk dan hier alle verkooppunten in je buurt.