Vol-au-vent
Vol-au-vent, videe of koninginnenhapje: het is één van de Vlaamse klassiekers. Vol-au-vent maken is makkelijk. De bereiding ervan vraagt wel wat tijd, maar het is echt de moeite waard. Je kan een volledige kip gebruiken, maar ook met blokjes kipfilet lukt het prima. Een overheerlijke vol-au-vent, die maak je met dit recept. Smakelijk!
Bereiding
Snijd de kip in stukken, of laat de slager dit doen.
Pel de ui en snijd in stukken.
Doe de kip, ui, jeneverbessen, kruidnagel en bouillonblokje in een kookpot en overgiet met het water. Dek af en laat op een zacht vuur 40 minuten koken.
Heb je wat meer tijd? Maak dan vol-au-vent met huisgemaakte kippenbouillon.
Neem de kip uit het kookvocht en bewaar al het kookvocht.
Haal het vlees van de kip en snijd het in kleinere stukken.
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Voeg geleidelijk aan 650 ml kookvocht van de kip toe en laat al roerend indikken. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Pel en pers de knoflook. Snijd de kastanjechampignons in 4 en halveer de shiitakes.
Verhit een scheutje olijfolie en bak de champignons, shiitake en knoflook gaar en licht goudbruin. Kruid met peper en zout.
Doe de stukken kip en gebakken champignons in de saus. Breng op smaak met enkele druppels citroensap, peper en zout.
Snijd voor de salade de radicchio en ijsbergsla fijn.
Meng de mayonaise met appelazijn, olijfolie en kruid bij met peper en zout.
Meng de salade met de dressing.
Serveer de vol-au-vent al dan niet in een bladerdeegpasteitje samen met de salade en kroketjes.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.