Côte à l’os met aardappel, boerenkool en kruidenboter
van eekhoorntjesbrood
Deze côte à l’os van Vlaams rundvlees wordt nog specialer met een kruidige boter van eekhoorntjesbrood, aardappelen en boerenkool. Een heerlijk gerecht dat comfort en luxe combineert, en een ode aan de Vlaamse keuken voor een onvergetelijk diner!
Bereiding
De feestelijke boter
Doe het eekhoorntjesbrood in een kom en overgiet met 80 ml kokend water. Laat 10 minuten zwellen.
Giet af, bewaar het kookvocht en hak vervolgens de champignons en 1 sjalot fijn. Doe de champignons en sjalot, het kookvocht en de porto in een sauspan en breng aan de kook. Laat 6-7 minuten koken tot het meeste vocht verdwenen is.
Laat afkoelen in een mengkom. Voeg er dan de boter, de peterselie, de tijm aan toe. Kruid met peper en zout.
Meng goed en pak dan de feestelijke boter in in versheidsfolie of bakpapier en rol op tot een worst. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
De côte à l’os
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrijk het vlees met olijfolie en kruid met peper en zout. Verwarm een ovenbestendige pan en schroei het vlees 3 à 4 minuten aan elke kant op een hoog vuur dicht. Zet het vlees in de oven en laat 5 minuten verder garen.
Draai het vlees om en laat nog 5 minuten garen. Haal het vlees uit de oven en laat 10 minuutjes onder aluminiumfolie rusten.
De boerenkool en aardappelen
Kook de aardappelen 10 minuten halfgaar in gezouten water, snijd ze in schijfjes van 3 mm en bak ze goudbruin.
Verwijder ondertussen de nerven van de boerenkool en bak 8 sjalotten glazig. Haal deze uit de pan en draai het vuur hoger.
Bak de boerenkool in 3 minuten lichtjes krokant.
Om te serveren
Dien de aangesneden côte à l’os met schijfjes boter op, tezamen met wat gebakken aardappeltjes en boerenkool.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.