Andijvie

Andijvie behoort tot de slasoorten en is nauw verwant aan witloof. De groente heeft een sterke pittige, licht bittere smaak en wordt in tegenstelling tot zijn variant, krulandijvie, ook warm bereid.

Kwaliteit

Koop andijvie als een frisgroene stevige krop. De bladeren mogen niet slap of beschadigd zijn. Als de onderkant van de stronk bruin of vochtig is, laat je hem beter liggen.

Reken ongeveer 400 gram per persoon als je andijvie wil koken en 150 gram per persoon als je andijvie in een salade zou verwerken.

Bereiding

Snijd de buitenste bladeren en de stronk weg. Vergeet niet om het zand goed weg te spoelen met koud water. Wil je een lekker slaatje met andijvie maken dan verwijder je best de harde nerf. Voor warme bereidingen zijn reepjes andijvie ideaal.

Voedingsinformatie

Andijvie is rijk aan voedingsvezels en een goede bron van vitamine A en foliumzuur.

Bewaring

Andijvie bevat veel water en verlept dus snel. In de koelkast is een krop ongeveer drie dagen houdbaar. Invriezen kan maar dan moet je de andijvie eerst blancheren.