Paprika
Paprika’s bestaan in allerlei kleuren, vormen, smaken en zelfs maten. De groente behoort, net zoals de tomaat, komkommer en aubergine, tot de groep van de vruchtgroenten. De groene en de minder bekende paarse paprika’s hebben een wat scherpere smaak, terwijl de rode, gele, witte en oranje variëteiten eerder zoet smaken. Wist je dat een groene paprika eigenlijk een rode paprika is die nog niet helemaal rijp is?
Kwaliteit
Een paprika moet stevig aanvoelen, glanzen en geen rimpels hebben als je hem koopt. Het steeltje moet frisgroen zijn. Let goed op kleine beschadigingen, want die worden snel groter.
Bereiding
Met een paprika kan je alle kanten uit. Rauw zijn ze heerlijk in een salade, verwerk ze in soep, sauzen of roerbakgerechten. Grill ze of vul ze en bak ze in de oven. Op pizza heb je ongetwijfeld ook al lekkere stukjes paprika gevonden. Als je de groente moeilijk verteert, kan je de schil verwijderen met een dunschiller.
Was de paprika voor gebruik en verwijder de zaadlijsten. Om de paprika te vullen, snijd je het kapje weg en haal je de zaadlijsten er van bovenaf uit. Leuk weetje: als je een paarse paprika verhit, dan wordt hij groen.
Voedingsinformatie
Paprika’s zijn bijzonder rijk aan vitamine C en rode paprika’s bevatten meer vitamine C dan groene paprika’s. Daarnaast zijn paprika’s ook rijk aan voedingsvezels en een goede bron van foliumzuur.
Bewaring
Paprika’s bewaar je best op een droge en koele plaats, maar niet in de koelkast. Bij een te lage temperatuur zouden ze kunnen bederven. Onder optimale omstandigheden zijn paprika's tot twee weken na oogstdatum houdbaar.