Pompoen
De pompoen is een vruchtgroente en is familie van de meloen en de komkommer. Er bestaan tientallen pompoensoorten, die men afhankelijk van de houdbaarheid, opdeelt in zomer- en winterpompoenen.
Zomerpompoenen worden kort na de bloei geoogst zodat de schil nog zacht en eetbaar is. Hun houdbaarheid is hierdoor echter beperkt. De bekendste variëteiten zijn de courgette (of mergpompoen), de echte pompoen en de patisson.
Van de winterpompoenen vinden we bij ons vooral de reuzenpompoen en de Hokkaidopompoen terug. De vruchten worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn. Hun dikke, harde schil is niet geschikt voor consumptie.
Kwaliteit
Pompoenen moeten bij aankoop stevig aanvoelen en geen zachte vlekken vertonen. Een beschadigd exemplaar bederft snel. Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben, terwijl winterpompoenen mat van uitzicht zijn. Winterpompoenen koop je best met een intacte steel.
Bereiding
De meeste zomerpompoenen kunnen met schil gegeten worden. Zeer rijpe exemplaren kan je best toch schillen en van zaden ontdoen. Bij winterpompoenen wordt de schil doorgaans verwijderd, net als de pitten en de vezels. Maar gooi de pitjes niet weg. Vers geroosterde pompoenpitten hebben een hele fijne smaak, subtiel zoet en nootachtig. Ideaal als borrelhapje!
De smaak van oranje pompoenen valt te vergelijken met die van een wortel, maar is wat meliger. De groene varianten hebben een notensmaak. De vrucht is niet alleen lekker als groente, ze doet het ook goed in nagerechten of gebak.
Voedingsinformatie
Pompoenen bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vezels. De gele tot oranje kleur van pompoenen verraadt dat ze ook heel wat bètacaroteen bevatten, de voorloper van vitamine A. Dat geldt vooral ook voor de flespompoen of butternutpompoen die de laatste jaren veel aan populariteit wint. Vitamine A zorgt mee voor een goed gezichtsvermogen, het onderhoud van de huid en de goede werking van het immuunsysteem.
Bewaring
Zomerpompoenen hebben een beperkte houdbaarheid. Winterpompoenen daarentegen kunnen afhankelijk van de variëteit twee tot zes maanden bewaard worden. Bewaar winterpompoenen bij een temperatuur van 10°C tot 15°C. Let er op dat de steel niet beschadigd is en verwijder eventuele restjes aarde. Eens de pompoen aangesneden is, kan je het vruchtvlees nog enkele dagen in de koelkast bewaren of je kan het invriezen in onmiddellijk te gebruiken porties.