Rode biet

De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Ze zijn meestal rond, maar er bestaan ook variëteiten met langwerpige vormen en geel en wit vruchtvlees. De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in een salade gebruikt.

Kwaliteit

De rode biet is hele het jaar te koop. Er is een verschil tussen zomer- en winterbieten. Zomerbieten zijn vrij klein ten opzichte van winterbieten. In de wintermaanden komen de bieten zonder loof en meestal gekookt in de handel. Reken ongeveer 250 tot 350 gram gekookte rode bieten per persoon. Voor salades moet je een 100 gram per persoon rekenen.

Bereiding

Rauwe bieten moeten eerst grondig gewassen worden. Behoud een eindje loof aan de kop van de biet. Kook de bieten in ruim water. Voor zomerbieten moet je ongeveer 25 minuten kooktijd rekenen. Winterbieten zijn pas gaar na 1,5 tot 2 uur. Na het koken moet je ze afkoelen onder koud water. Stroop vervolgens het vel af en ga aan de slag met de groente. Je kan ze op veel manieren combineren. Bietjes kan je koken, stoven of bakken. Of verwerk ze in een heerlijke frisse salade met bijvoorbeeld appel of augurk.

Rode bieten moeten een zoete smaak hebben. Als ze meer een aardesmaak hebben, dan zijn ze niet goed klaargemaakt.

Voedingsinformatie

Maximaal tweemaal per week eten, niet opnieuw opwarmen, enzovoort. Aan het gebruik van nitraatrijke groenten zoals rode biet werden vroeger allerlei richtlijnen gekoppeld om niet te veel nitraat binnen te krijgen. Na een grondige risicoanalyse relativeert het Europese voedselagentschap EFSA het gezondheidsrisico van nitraatrijke groenten. Hun positieve gezondheidseffecten als onderdeel van een gezonde voeding zijn vele malen groter. Ook nitraatrijke groenten kunnen dus prima variatie bieden in een gezonde voeding.

Bewaring

Rode biet blijft het best houdbaar op een donkere en koele plaats. Ongekookte bieten kan je een tijdje bewaren. Winterbieten enkele weken, zomerbieten enkele dagen. Gekookte bieten bewaren nog ongeveer één dag in de koelkast.