Ajuin
De ajuin of ui behoort tot de familie van de bolgewassen. Er bestaan meer dan 500 soorten. Uien zijn in een ruime verscheidenheid verkrijgbaar. Ze variëren in grootte, kleur en vorm. Er zijn zeer kleine ajuintjes, zoals de zilveruitjes, grote, koperkleurige bollen, langwerpige lente-uitjes, slanke eivormige sjalotten en rode of Italiaanse uien. In smaak variëren ze van eerder zoet naar scherp.
Kwaliteit
Naar gelang het tijdstip van aanvoer zijn ze vers of gedroogd. Als er nog groen loof aanzit, moeten ze vers verwerkt worden. Uien worden zowel los als in netjes verkocht. Bij aankoop moeten de uien droog zijn en stevig aanvoelen. Vermijd exemplaren met groene uitlopers en zachte, vochtige of zwarte plekken.
Bereiding
Snijd het gedeelte met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt.
Voedingsinformatie
Sjalotten staan bekend als pittige smaakmakers, maar bevatten ook antioxidanten. Antioxidanten dragen mogelijk bij tot een goede gezondheid.
Bewaring
Uien en sjalotten kun je het best bewaren op een koele, donkere en niet vochtige plaats. Je kan ze verschillende weken bewaren als het groene loof bij aankoop verdroogd is.