Horsmakreel

Trachurus trachurus

FR: chinchard, UK: horse mackerel, DE: Holzmakrele
lokaal: Engelse makreel, stekvis

Horsmakreel is een beenvis en behoort tot de orde van de baarsachtigen. Ze leven van helemaal in het noorden van Noorwegen tot in de wateren van Zuid-Afrika en in de Middellandse Zee.

Horsmakreel is een zilverkleurige vis met een sterk uitgesneden staartvin. Hij is makkelijk te herkennen aan de sterk gebogen zijlijn die achteraan versterkt is met beenplaten. Dit geeft de horsmakreel zijn typische zilverachtige schijn. Op de rand van de kieuwdeksels zit een zwart vlekje.

Kwaliteit

De minimale lengte van horsmakreel in de winkel moet 15 cm zijn, maar ze kunnen 20 tot 30 cm groot worden. De beste exemplaren koop je tijdens de herfstmaanden. Dan is de vis het vetst en de smaak geweldig.

Bereiding

Horsmakreel is een goed alternatief voor rauwe en gemarineerde tonijnbereidingen en is erg lekker in sushigerechten. De beenplaten achteraan de gebogen zijlijn maken het fileren iets uitdagender. Laat dat je niet afschrikken, want het resultaat is overheerlijk. Of vraag je vishandelaar om de vis op voorhand te fileren. Dat is nog makkelijker.

Voedingsinformatie

Horsmakreel is een vette vis, rijk aan omega-3. In de herfst is het vet- en energiegehalte van horsmakrelen het hoogst en de smaak optimaal.

De gemiddelde voedingswaarde van horsmakreel per 100 g is:

  • 96 kcal
  • 2,1 g vetten
  • 18,7 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.