Waterkers
Waterkers heeft ronde, donkergroene blaadjes en wordt ook 'cresson' genoemd. Verwant aan de waterplant is de tuinkers. Deze heeft kleinere blaadjes en smaakt pittiger. Waterkers wordt in koud, kalkrijk en stromend water geteeld in bronrijke gebieden en is het ganse jaar verkrijgbaar.
Kwaliteit
Waterkers wordt in bosjes verkocht. Let er bij aankoop op dat de blaadjes stevig en donkergroen zijn.
Bereiding
Waterkers is met zijn zachte mosterdsmaak uiterst geschikt ter garnering van gerechten. De donkergroene, eivormige bladeren kunnen ook verwerkt worden in salades. Voor gebruik spoel je waterkers voorzichtig. Na het uitlekken, kan de waterkers op zichzelf of in salades geconsumeerd worden.
Voedingsinformatie
Waterkers is rijk aan voedingsvezels, vitamine A en C. Bovendien is het een goede bron van ijzer en calcium.
Bewaring
Waterkers kan enkele dagen bewaard worden in een glas met water, dat af en toe ververst moet worden. Bewaar waterkers liefst bij een temperatuur van 0 tot 1°C.