Koolvis

Pollachius virens

FR: lieu noir, colin lieu, UK: saithe, coalfish, DE: Köhler, Kohlfisch, Seelachs
lokaal: zwarte koolvis

Koolvis is een beenvis, die behoort tot de orde van de kabeljauwachtigen en familie is van de kabeljauwen. De soort leeft van Noorwegen tot Marokko en in de Middellandse Zee en Zwarte Zee.

Volwassen vissen hebben een lengte van 55 cm, maar koolvis kan tot maar liefst 1,3 m lang worden. 
Koolvis heeft net als alle kabeljauwen drie rugvinnen en twee buikvinnen. Ze hebben een kleine kindraad en een bleke, recht doorlopende zijlijn. Op de buik is hij grijs en op de rug bijna zwart. Vandaar ook de bijnaam ‘zwarte’ koolvis. In de handel wordt de naam koolvis ook vaak gebruikt voor pollak (vlaswijting of witte koolvis) en voor Alaska pollak uit de Stille Oceaan.
Leuk weetje: koolvis kan tot wel 25 jaar oud worden.

Kwaliteit

Koolvis vind je op de versmarkt vooral in de vorm van filets zonder vel maar wordt ook verkocht als moot of rugstuk zonder vel. De beste koolvis koop je van mei tot en met januari. In de winkel hebben ze een minimale lengte van 35 cm.

Bereiding

Het visvlees van koolvis is iets zachter, droger en donkerder dan dat van kabeljauw. Superlekker in alle mogelijke bereidingen. Koolvisfilet is trouwens heel vaak de ster in kant-en-klare gerechten.

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van koolvis per 100 g is:

  • 73 kcal
  • 0,5 g vetten
  • 17,2 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.