Vlees bakken: 7 tips voor een perfect resultaat
Wie houdt er niet van een smakelijk en krokant korstje? Bakken is niet toevallig de meest gebruikte bereidingstechniek voor vlees. Met deze tips leer je vlees bakken volgens de regels van de kunst.
Welke vleessoorten zijn geschikt om te bakken?
Bij bakken zorgt vetstof voor de ideale geleiding tussen de hete pan en het vlees. Zo kan je ten volle genieten van de heerlijke aroma’s die de bruiningsreactie meebrengt. Bakken is vooral geschikt voor malse, niet te dik gesneden stukken vlees met weinig bindweefsel zoals steaks, koteletten, kalfslapjes...
Vlees bakken als een pro doe je zo
- Om vlees te bakken, gebruik je bij voorkeur pannen met een dikke bodem. Die behouden beter hun warmte wanneer je er het vlees in legt. Een hete pan voorkomt dat het vlees aan de bodem gaat kleven.
- Haal het vlees ruim op voorhand uit de koelkast. Te koud vlees spant zich op bij het bakken en doet de temperatuur te hard dalen. Dat is nefast voor een mooi korstje.
- Pas het formaat van de pan aan het vlees aan. Als de pan te groot is, verbrandt de vetstof rond het vlees. Als de boter dreigt te verbranden, voeg dan een vers klontje toe.
- Kruiden moet vooraf, want er is niets zo lekker als ingebakken smaken. Doe het wel pas net voor het vlees de pan in gaat, want zout trekt vocht uit vlees.
- Laat het vlees goed aankorsten vóór je het omdraait. Verlaag na het aankleuren de temperatuur om te vermijden dat de buitenkant te sterk uitdroogt en aanbrandt.
- Gebruik geen vork tijdens het bakken. Door te prikken gaan sappen verloren. Werk liever met een spatel of tang.
- Je kan de baktijd van dikkere stukken verkorten door na het korsten een deksel op de pan te plaatsen. Het stoomeffect zorgt voor een snellere garing in de kern.
Probeerde jij onze tips om vlees te bakken? Of ken je zelf nog lekkere gerechten met vlees die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!