Vlees braden: 5 tips voor een overheerlijk resultaat
Hou jij ook van een gebraad dat alle tijd heeft gekregen om te garen in de oven? Met deze tips maak je je favoriete gebraad zo lekker klaar dat het vlees smelt op je tong.
Vlees braden in de oven: welke vleessoorten zijn geschikt?
Om vlees te braden gebruikt je oven stralingswarmte. Omdat er geen rechtstreekse hitteoverdracht is, kan de kern mooi garen, zonder dat de buitenzijde te hard gaat korsten. Daarom is braden ideaal voor iets grotere stukken vlees zoals rosbief, varkensgebraad of kalfsgebraad.
5 tips om je vlees perfect te braden
- Net als bij vlees bakken haal je best het vlees enige tijd op voorhand uit de koelkast. Dep het droog en kruid pas op het allerlaatste moment. Want zout trekt vocht uit het vlees.
- Mensen vinden vlees dat vooraf mooi in de pan gekorst werd sappiger. Bovendien is het onmisbaar voor de smaak.
- Pas het formaat van de braadslee aan. Zeker in een hete oven kan de vetstof rond het vlees beginnen te roken met onaangename aroma’s als gevolg. Voeg een klontje verse boter toe vlak voor je het vlees in de oven schuift of leg er enkele grof gesneden groenten rond. Die voorkomen dat het vet verbrandt en ze geven extra smaak aan de jus.
- Regelmatig overgieten met het braadvocht is vooral bij hoge temperaturen belangrijk. Het remt de garing wat af en voorkomt een te harde korst. Ideaal is gebraad met een vetrandje om alles van nature sappiger te houden. Sommige slagers geven een lapje vet bij de rosbief mee om er rond te binden.
- Ook braden is geen exacte wetenschap. De diameter van het vlees varieert en niet iedere oven is even accuraat wat temperaturen betreft. Een kerntemperatuurmeter is hierbij een handig hulpmiddel.
Heb jij onze tips geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!