Schartong
Lepidorhombus whiffiagonis
FR: cardine, UK: megrim, DE: Flügelbutt
lokaal: schartong, Schotse schol
Schartong is een beenvis, die behoort tot de orde van de platvissen en familie is van de tarbotten. De vis komt voor in het water rond IJsland tot aan de Canarische eilanden en in de Middellandse Zee, maar niet de Noordzee of het Engels Kanaal.
Schartong is een vissoort met vrij zacht en vetrijk visvlees. In de Zuid-Europese landen wordt de vis op handen gedragen, maar bij ons blijft ze, gek genoeg, een beetje ondergewaardeerd.
Net als tarbot en griet heeft schartong beide ogen op de linkerkant staan. Schartong heeft een grote kop, bek en ogen die dicht bij elkaar staan. De vis is eerder slank gebouwd. Als schartong heel vers is, zitten er aan de geelbruin gekleurde zijde donkere plekken.
Kwaliteit
Schartong in de winkel moet een minimale lengte van 20 cm hebben. De beste exemplaren koop je van september tot en met februari.
Bereiding
Schartong kan je prima bakken. Tip! Bak hem op de graad voor een verrukkelijk resultaat. Ook gefrituurd, gegrild of gepocheerd is schartong een streling voor de tong. Wel opletten, schartong moet je maar heel kort garen.
Voedingsinformatie
De gemiddelde voedingswaarde van schartong per 100 g is:
- 85 kcal
- 1,5 g vetten
- 17,0 g eiwitten
Bewaring
Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.