Zeetong

Solea solea

FR: sole commune, UK: Dover sole, common sole, DE: Seezunge
lokaal: Noordzeetong, sliptong

Zeetong is een beenvis die behoort tot de orde van de platvissen en familie is van de tongen. Ze leven van in de Noorse Zee tot in de Senegalese wateren. En ook in Middellandse en Zwarte Zee.

Zeetong is samen met rog en pladijs een enorm belangrijke vissoort voor onze vissers. Deze drie toppers nemen het grootste deel van de aanvoer naar onze vismijnen voor hun rekening.

De kleine oogjes van tong staan op de bruin gepigmenteerde rechterzijde van de vis, net boven het kleine mondje, de huid voelt ruw aan. Op hun witte kant hebben ze rond de mond een ‘baardje’ waarmee ze de  beweging van prooien onder het zand voelen.

Volwassen vissen hebben een lengte van 24-30 cm afhankelijk van het leefgebied. In de Noordzee wegen ze dan 160 g en in de Golf van Biskaje tot 200 g. Tong kan 2 kg zwaar en 20 jaar oud worden.

Kwaliteit

De beste tong koop je van juni tot en met december. In de winkel moeten ze minimaal 24 cm lang zijn. Dit zijn de sliptongen, de kleinste exemplaren op de markt. Bij ons wordt tong meestal als Noordzeetong verkocht om de herkomst te benadrukken.

Bereiding

Noordzeetong is een delicatesse. Het visvlees is stevig en tegelijkertijd zacht en sappig. Tong is zowel in zijn geheel als in filet te koop. In boter gebakken op de graat en afgewerkt met citroensap is zeetong een klassieker in de Belgische keuken.

Hoe zeetong bereiden?

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van tong per 100 g is:

  • 76 kcal
  • 0,7 g vetten
  • 17,5 g eiwitten

 Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.