Zeebaars
Dicentrarchus labrax
FR: bar de mer, UK: seabass, DE: Seebarsch
lokaal: witte zalm
Zeebaars is een beenvis, die behoort tot de orde van de baarsachtigen en familie is van de moronen. Ze leven Noorwegen en IJsland tot Marokko en Canarische eilanden. Ook in de Middellandse en Zwarte Zee tref je ze aan.
Zeebaars heeft een gestroomlijnd lichaam met een grijze, zilverkleurige rug en witte buik. Ze hebben grote regelmatige schubben en een stekelige rugvin. Volwassen vissen hebben een lengte van 40-42 cm en wegen dan ongeveer 750 g. Zeebaars kan 10 kg zwaar en 25 jaar oud worden.
Kwaliteit
De beste exemplaren koop je van september tot en met april. Ze moeten minsten 36 cm lang zijn om verkocht te mogen worden.
Bereiding
Het visvlees is vast en smakelijk. Kleine vissen worden in hun geheel verkocht en bereid. Grotere exemplaren kunnen gefileerd worden, meestal met vel om uiteenvallen bij het bakken te voorkomen. Het vel is trouwens zeer decoratief op het bord. Zeebaars, met de lijn gevangen is een culinaire topper. Een klassieker is zeebaars in zoutkorst. Zo blijven de pure smaken bewaard.
Voedingsinformatie
De gemiddelde voedingswaarde van zeebaars per 100 g is:
- 89 kcal
- 1,6 g vetten
- 18,6 g eiwitten
Bewaring
Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.