Koop slim met volgende tips
Slim winkelen
- Plan hoe vaak je gaat koken de eerstvolgende dagen, voor hoeveel personen en bepaal welke gerechten je wil maken.
- Check welke restjes van maaltijden je nog hebt, inspecteer je voorraadkast en maak een boodschappenlijstje.
- Winkel niet met een lege maag.
- Doe je boodschappen in je eigen buurt. Dat spaart voedselkilometers.
- Koop rechtstreeks op de hoeve. Verser vind je niet.
- Koop niet meer dan je nodig hebt. Restjes eindigen veel te vaak in de vuilbak. Denk twee keer na voor je een promotiepakket koopt. Ga je dit echt allemaal opeten ?
- Winkel meerdere malen per week. Zo koop je steeds verse producten die je ook echt gebruikt en spaar je geld uit.
- De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. ‘Ten minste houdbaar tot’ betekent dat je het product ook na de vermelde datum nog kunt gebruiken, tenzij er duidelijke tekenen zijn dat het voedsel bedorven is; ‘te gebruiken tot’ betekent dat je het product na de vermelde datum best niet meer gebruikt.
Creatief koken met restjes
Help mee de afvalberg verkleinen en voedselverspilling tegen te gaan. Probeer volgende tips en recepten zelf uit:
- Groen van prei, steeltjes van bloemkool- of broccoliroosjes en schillen van asperges zijn heerlijk om een bouillon of soep van te maken.
- Overschot van gebraad levert heerlijk broodbeleg op. Garneer met verse groenten.
- Brood van enkele dagen oud is perfect geschikt om wentelteefjes of broodpudding van te maken. Het doet ook uitstekend dienst bij de bereiding van gehakt. Maal het fijn in een blender of verkruimel het met een deegrol in plaats van kant-en-klaar paneermeel te gebruiken.
- Rijp fruit is misschien een beetje te zacht om nog uit het vuistje te eten. Voor een smoothie, chutney, fruitmoes of confituur blijft het fruit wél nog geschikt.
- Platte kaas of witte yoghurt kunnen een deel van de boter vervangen in een cake. Handig om een restje zuivel weg te werken én een luchtig gebak te bekomen.
- Zelf pizza maken is een makkelijke manier om de restjes op te souperen. Ook tortilla, quiche, gevulde pannenkoek en omelet zijn dankbare oplossingen voor restjes.
Meer weten?
Op voedselverlies.be lees je de laatste nieuwtjes en tips tegen voedselverlies.