Hoe bereid je vlees op een veilige en hygiënische manier?
- Was je handen goed voor én na contact met voedsel.
- Houd rauwe en bereide producten steeds uit mekaars buurt.
- Snijd groenten en vlees niet op dezelfde plank of met hetzelfde mes zonder deze eerst grondig te reinigen. Leg bereid vlees ook nooit terug op het bord waar het rauw op heeft gelegen.
- Let er op dat het vlees voldoende wordt verhit tijdens de bereiding. Vooral vleesproducten waarbij het vleesoppervlak ook aan de binnenkant terechtkomt, zoals een rollade of gehakt, moeten door en door verhit worden. Kip en kalkoen moet je tot op het been garen. Een biefstuk daarentegen kan wel saignant worden opgediend. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en personen met een verminderde weerstand vermijden best rauw en halfdoorbakken gemalen vlees.
- Roer vleesproducten die je in de microgolfoven bereidt regelmatig om. De warmte verspreidt zich immers niet gelijkmatig doorheen het voedsel.