Waar staat Pastorale-lamsvlees voor?
Het keurmerk Pastorale ontstond in 1992 en staat garant voor kwaliteitsvol lamsvlees afkomstig van lammeren gekweekt door Vlaamse schapenhouders. De vzw Vlaamse Schapenhouderij (VSH) waakt als een goede herder over het (keur)merk.
In België worden jaarlijks ongeveer 150.000 lammeren gekweekt. Slechts een deel daarvan komt in aanmerking om als Pastorale-lamsvlees te worden verkocht. De Pastorale-lammeren worden al op zeer jonge leeftijd geselecteerd en krijgen een speciale Pastorale-oorring, die het dier vergezelt tot op het verkooppunt. Het keurmerk zelf wordt pas toegekend na de kwaliteitscontrole van het karkas.
Vandaag levert een beperkt aantal kwekers lammeren onder dit keurmerk. VSH heeft de ambitie om dit netwerk van kwekers en verkopers uit te breiden en zo in heel Vlaanderen Pastorale-lamsvlees te kunnen aanbieden.
Onze kwekers: vakmanschap en kwaliteitszorg staan voorop
In tegenstelling tot andere landen kennen we in Vlaanderen geen intensieve schapenhouderij. De kwekers doen dit meestal als een neventaak van hun landbouwactiviteiten of als hobbyist. Vlaanderen telt de laatste tijd bovendien ook meer en meer schapenhouders die hun dieren inzetten in het kader van landschapsbeheer. Natuurgebieden, openbare en private domeinen door schapen laten begrazen is een mooi en duurzaam alternatief voor mechanisch onderhoud.
Ondanks het kleinschalige karakter van de Vlaamse schapenhouderij beschikken onze kwekers over een pak kennis en ervaring om op een zeer kwaliteitsvolle manier schapen te houden. Zij omringen hun dieren met de juiste zorg en zijn zo in staat om het lekkerste lamsvlees te produceren. Ontdek hier het verhaal van Christine en Luc De Vylder-Van Neer uit Zaffelare of maak kennis met hun collega's.
Kwalitatief hoogstaand lamsvlees dankzij strenge eisen en kwaliteitszorg
Het Pastorale-keurmerk staat garant voor kwalitatief hoogstaand lamsvlees dat moet voldoen aan strenge eisen inzake gezondheid en afkomst. De vleeslammeren moeten geboren en gekweekt zijn op Vlaamse bodem en traceerbaar via Sanitel. De fokker krijgt strenge medische richtlijnen opgelegd en ook naar dierenwelzijn toe gelden heel wat regels. Pastorale-kwekers mogen hun dieren enkel afmesten met plantaardige voeding zoals grassen, mais, vlaszaad en bietenpulp.
De Pastorale-lammeren komen voort van heel diverse schapenrassen. De meest gekweekte rassen in onze contreien zijn Texelaar en Suffolk. Verder vinden we in Vlaanderen veel kruisingen tussen deze beide rassen en Bleu du Maine of Rouge l’Ouest, maar ook kruisingen met de rassen Swifter en Ile de France.
Pastorale-lammeren worden beoordeeld op hun bevleesdheid en hun mooie vetbedekking. Daarvoor hanteert Pastorale de Europese standaard die de vleeskwaliteit van een lamskarkas bepaalt: de S-E-U-R-O-P klassering. Van S van Super tot P van Pover. Enkel de toplammeren komen in aanmerking voor Pastorale.
De lammeren die onder het Pastorale-keurmerk worden verkocht, dragen bovendien elk een uniek nummer en hebben een al even uniek verhaal. Aan de hand van dat nummer kan men nagaan wie de schapenhouder is, welk ras hij kweekt, welke zorgen hij zijn dieren biedt en wat dus zijn lam tot een uniek kwaliteitslam maakt.