Asperges klaarmaken op 5 verschillende manieren
Kooktips
We zijn allemaal dol op asperges op Vlaamse wijze, romige aspergesoep en asperges met ham. Wat als je eens zin hebt in iets anders? Wel, verse asperges klaarmaken kun je op meer manieren dan je denkt. Haal alles uit het aspergeseizoen en varieer meer met deze recepten met asperges van bij ons.
5x asperges klaarmaken, 5x anders
Hoe je asperges dan ook wilt bereiden: bij elke techniek is het aanbevolen om de asperges eerst te schillen. Let wel, dit geldt vooral voor witte asperges. De groene variant hoef je niet te schillen.
1. Asperges kokenAsperges koken is wellicht de meest gebruikte techniek. Hoe en hoelang moet je ze koken? Is er een verschil tussen groene en witte asperges? Lees hier alles wat je moet weten over het koken van deze topgroente. Heb jij de bereiding al helemaal onder de knie? Ga dan meteen aan de slag met een van onze recepten.
Gebakken asperges zijn heerlijk als bijgerecht. Verwarm een klontje boter of een scheutje olie in een pan. Leg je geschilde asperges in de pan en draai ze regelmatig om zodat alle zijdes garen. In vijf minuten zijn je witte asperges goudbruin gebakken. Prik met een vork of mes in een asperge om de gaarheid te controleren.
Asperges bereiden in de oven is ook een van onze favoriete manieren om asperges klaar te maken. Na 10 tot 15 minuten in de (stoom)oven zijn je asperges beetgaar. In de stoomoven kun je ze puur natuur houden. In een ovenschotel kun je de asperges besprenkelen met wat olie en op smaak brengen met peper, zout en kruiden naar keuze. Verwerk ze ook een keer in een quiche of ovenschotel.
Asperges klaarmaken op de barbecue is een aanrader. Je hoeft de asperges niet voor te koken. Smeer ze in met wat olie en leg ze op de grill. Zorg voor een mooi grillpatroon door de asperges een kwartslag te draaien. Controleer met een mes of vork of je asperges de gewenste gaarheid hebben.
Beschik je niet over een barbecuetoestel? Je kunt witte en groene asperges grillen in een grillpan, op dezelfde manier zoals je dat doet op de barbecue.
Asperges in de wok bereiden gaat snel en is superlekker! Koken in de wok is ideaal voor wie weinig tijd heeft. Hiervoor gebruik je wel best de fijnste asperges. Groene asperges lenen zich goed om te wokken (omdat ze vaak iets dunner zijn), maar witte asperges wokken kan uiteraard ook.
Schil de asperges en snijd ze in stukjes. Verhit wat olie in een wokpan op een hoog vuur en roerbak de asperges. Na 10 minuten zijn je asperges klaar. Vis en asperges zijn altijd een topcombo. Een snelle wok met asperges, aardappelen en garnalen bijvoorbeeld brengt in een wip de lente in je bord.
Koken met hoeve- of bioproducten
Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Lees hier het verhaal achter de Haspengouwse bioasperges van Regalys. Koop jij graag je ingrediënten recht van bij de boer? Je vindt hier alle verkooppunten in Vlaanderen.
Heb je nog tips voor het klaarmaken van asperges?
Of ken je nog een lekker gerecht? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of X via een leuke foto of video met #lekkervanbijons of tag ons.
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!