Zo bereid je noordzeekrab
Noordzeekrab is absoluut top in het najaar. De smaak is licht zoet en zelfs wat verfijnder dan die van kreeft. Hoe bereid je noordzeekrab het best? Met deze tips en verse noordzeekrab maak je geweldig lekkere gerechten.
Dit wist je nog niet over noordzeekrab
- Krabbenvlees is mager: 100 g krab bevat 77 kcal.
- De beste noordzeekrab koop je van september tot december. In deze periode zijn deze schaaldieren goed vol en is de smaak overheerlijk.
- Een Noordzeekrab meet gemiddeld 20 cm en weeg tussen de 500 gram en 1 kilogram. De vrouwtjes wegen zwaarder dan de mannetjes en zijn het beste van smaak.
- Om te groeien kruipen noordzeekrabben uit hun keihard pantser. Daarna nemen ze snel veel water op waardoor ze flink uitzetten. In een paar dagen tijd maken ze een nieuw pantser dat perfect om hun grotere lijf past.
Noordzeekrab koken in 3 stappen
Een levende krab mag je nooit onmiddellijk in kokend water doen. Dan komen de poten en scharen los. Wikkel de krab daarom eerst in een vochtige handdoek en leg ze minstens een uur in de diepvries.
- Maak een court-bouillon: laat stukken ui, een takje selder, tijm, laurier, peper en zout gedurende een kwartier koken in ruim water.
- Voeg dan de krabben toe. Zet het vuur lager en laat een kwartier zacht pocheren (niet laten koken!). Laat de krabben afkoelen in het kookvocht.
- Haal de krabben uit de bouillon. Wrik de onderkant van het pantser los en haal er alle vlees uit. De scharen gaan eraf, breek ze met een stevige tik van de hamer of een mes en haal het vlees eruit. Je kan nu het krabbenvlees zo opeten of in kleine stukjes snijden om verder te verwerken. Wat dacht je van springrolls van noordzeekrab?
Krabsalade maken: zelfgemaakt smaakt ze het best
Krabsalade maken is best makkelijk. Zorg voor een frisse toets door bijvoorbeeld kleine stukjes appel en venkel toe te voegen.
- Kook 2 noordzeekrabben van elk 1 kg volgens de hierboven vermelde stappen. Snijd daarna het krabbenvlees in kleine stukjes.
- Schil een appel en snijd in piepkleine stukjes. Besprenkel met citroensap. Snijd vervolgens ook een halve venkelknol in kleine stukjes.
- Meng de stukjes krab, venkel, appel met 2 eetlepels mayonaise en breng verder op smaak met wat peper. Laat de krabsalade afkoelen in de koelkast.
Feestelijke serveertip
Gooi de uitgeholde krabpantsers niet weg na het koken. Spoel ze even uit en vul ze op met krabsalade. Prak een hardgekookt ei fijn en kruid af met peper en zout. Leg het geprakte ei op de krabsalade. Serveer met een frisse salade en wat brood.